Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mléčný výrobek nebo imitace: Poznáte kvalitní sýry?

Jíte sýr a nebo se cpete jen jeho náhražkou?
27. března 2013 | 10:30

Že kvalita něco stojí, platí v případě mléčných produktů dvojnásobně, stejně, jako že pozornost se vyplácí. Mnozí z nás totiž kupují úplně jiné výrobky, než si myslí.

Možná ani nevíte, že si ke svačině místo sýra na chléb mažete jeho náhražku, která má k lahodné sýrové chuti daleko.

Sýry se řadí do čtyř druhů:

Přírodní sýry

Obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vyrábějí se srážením mléka za pomoci syřidel či kyseliny mléčné.

Tavené sýry

Vyrábějí se z přírodního sýra či směsi tvrdých a měkkých sýrů, které jsou rozemlety a pod velkým tlakem při teplotě 120°C rozpuštěny.  Pro dobré roztírání jsou přidávány tavící soli.

sýr
Autor: Profimedia.cz
Imitace sýrů z rekonstitucí složek mléka

Jedná se o výrobky obsahující mléčné složky, které se nalévají do forem a nechávají zatuhnout. Na obalech jsou většinou označovány jako sýr na zapékání nebo pizza sýr.

Výrobky s náhradou mléčného tuku rostlinnými tuky

Tento produkt, jehož konzistence je elastičtější a náhlejší než konzistence sýrů, a k jehož výrobě jsou použity rostlinné tuky, by neměl být označován jako sýr, proto na obalech nejspíše najdete označení potravinový výrobek nebo tavený výrobek.

sýry
Autor: Bileplus.cz
Do oka by vám měla padnout cena

Orientujete se při nákupech hlavně cenou? Pak věřte, že levnější výrobky nemají s pravými sýry pranic společného.  Díky použití levnějších rostlinných tuků, jsou tyto výrobky lacinější, ale také jejich chuť a výživová hodnota klesá na podstatně nižší úroveň.

Jak poznat co je sýr a co už ne

„Především se budete muset zaměřit na čtení etiket. Všechny výrobky živočišného původu musejí být navíc opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti, “ podotýká odborník z projektu Bílé plus.