Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krétská dieta: Zhubněte díky olivovému oleji

Věděli jste, jak zázračný může být olivový olej v boji proti nadbytečným kilům?
25. března 2013 | 06:00

Říká se mu tekuté zlato, jeho chuť i vůně dokáží vylepšit zeleninový salát i obyčejnou bagetu. Jeho kouzlo je ale i v tom, že vám pomůže s hubnutím, a to skoro bez práce.

Olivový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce, protože díky nim klesá hladina špatného cholesterolu v těle. Olivový olej má užitečnou roli i v boji proti cukrovce, rakovině i zánětům a dokonce i v boji proti nadváze.

Lékařské studie ukázaly, že ti, co zařazují do svého jídelníčku olivový olej, jedí méně jídla a snadněji si udržují váhu. Je to způsobeno tím, že se v těle zvyšuje hladina serotoninu, který může za pocit sytosti. Studie navíc ukázaly, že díky specifickému aromatu olivového oleje, člověk přijme až o 200 kalorií za den méně.

Zaleninový salát s olivovým olejem
Autor: profimedia.cz
Krétská dieta

Krétská dieta je cestou k dlouhověkosti, zdravému srdci a štíhlé postavě. Základem je panenský nebo extra panenský olivový olej, který nahradí všechny ostatní tuky. Zařaďte do svého jídelníčku ovoce, zeleninu, celozrnný chléb, ořechy a semena a samozřejmě olivový olej. Malou část jídelníčku by pak měly tvořit ryby a drůbež. V této dietě pak můžete zapomenout na sladkosti, ty nahrazuje čerstvé ovoce.

Jídelníček si rozdělte tak, abyste ráno přihnuli 20-25%, na oběd asi 40-45% a na večeři okolo 30% potravy, která by neměla přesáhnout 1 800 kalorií za den.

Před každým jídlem si dejte polévkovou lžíci olivového oleje a zajíst ji můžete kouskem celozrnného pečiva.