Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Recept na dlouhověkost? Nebuďte kyselí!

Víte, že překyselení organismu může zkrátit váš život?
23. března 2013 | 06:00

Věděli jste, že náš organismus je uzpůsoben tak, že bychom se úplně v pohodě mohli dožít 130 let? A věděli jste, že překyselení organismu je jedním z hlavních zabijáků, kteří nám brání oslavit pomyslnou stovku?

Trpíte často zácpou, jste roztržití, bolívá vás hlava, svaly, neumíte se radovat ze života? Natékáte bez zjevnější příčiny, míváte "depku" a trpíte nadýmáním bez příčiny? Pak je možné, že jste pěkně kyselí!

Kde v těle vzniká tolik kyselin?

Překyselení (acidóza) je jedna z nejnebezpečnějších civilizačních chorob, která nám může doslova otrávit život. Naše zdraví je totiž závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí. A tyto dva faktory jdou ruku v ruce s naším stylem života.

Tělo vytváří kyseliny částečně samo v podobě žaludečních šťáv, zásady však získává výlučně z potravin. Svému tělu nedáváme moc příležitostí k tomu, aby nežádoucí kyseliny odbouralo přirozenou cestou.

Je to především proto, že málo pijeme. Pokud se navíc ještě málo pohybujeme, vydýchají plíce jen velmi málo kyselin, přitom právě nedostatek kyslíku vede k jejich další produkci.

Právě na jaře je ideální doba odkyselit naše tělo. Jak na to? Zkuste to potravinami! Ne všechny dobroty, o kterých si myslíte, že jsou zdravé, vám totiž prokazují službu.

Kyselinotvorné (neprospěšné) potraviny, které nejčastěji konzumujeme:

Bílé víno, broskve z plechovky, limonády, čočka, eidam, ementál, kapr, mleté maso, hranolky, bonbony, salám, tavený sýr, vuřt, majonéza, černý čaj, polévková kostka (bujon), pivo, rum, sardinky.

...
Autor: Shutterstock

Zásadotvorné (optimální) potraviny, které bychom měli zařadit do jídelníčku:

Ananas, česnek, zelí (a šťáva z kysaného zelí), brokolice, cibule, celozrnný chléb, banán, jablko, hrušky, máslo, kroupy, netučný tvaroh, mrkev, slepice (pečená i vařená), droždí, meloun, špenát, krůtí maso, bylinkový čaj.

Nemusíte tedy nutně hladovět, abyste se detoxikovali, postačí upravit jídelníček, zařadit do něj více zeleniny a ovoce a také zlepšit své dýchání. Povrchní a krátký dech totiž nedostatečně okysličuje plíce, tudíž těžko vylučuje z těla škodliviny.

Zaručený tip

Množství kyselin v těle v pohodě zjistíte sami, stačí si pořídit lakmusové papírky, které mějte pořád po ruce. Ideální biologická hodnota je mezi pH 7,4, až 7,5. Bohužel běžná hodnota u většiny z nás často dosahuje sotva 5,5. Znamená to, že acidóza nás válcuje čím dál víc...

Pokud chcete tělu od kyselosti pomoci opravdu důkladně, nechte si v lékárně namíchat zásaditou směs - tzv. Sanderův recept - a v okamžiku, kdy hodnota klesne pod pH 7, tuto směs užijte. V lékárně vám poradí dávkování.

Autor: Dita Černá