Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zatočte s chřipkou a nachlazením! Nejlepší potraviny pro posílení imunity

  • Naštěstí existuje jednoduchý a levný způsoby, jak proti zákeřným virům a bakteriím bojovat.
    7. března 2013 | 14:30

    Únava, bolest v krku, rýma, kašel... Na jaře s nimi bojujeme všichni. Virům, které na nás útočí ze všech stran snadno podléháme. Na vinně jsou nejen časté výkyvy teplot, ale především oslabená imunita. Naštěstí existuje celá řada potravin, které naši obranyschopnost stoprocentně posílí.

  • Jogurt

    Potraviny
    Autor: Profimedia.cz

    Zdaleka ne všechny bakterie jsou špatné. "Dobré" bakterie jsou ideální pro regulaci imunitního systému, zvyšují množství protilátek a zabraňují růstu patogenních organismů, jako jsou salmonely a E. coli. Velké množství "hodných" bakterií obsahují "živé" jogurty. Takže pokud chcete posílit svůj slábnoucí imunitní systém, zařaďte je do svého jídelníčku!

  • Hořká čokoláda

    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz

    Zamlsejte si bez výčitek! Pár kostiček kvalitní hořké čokolády denně vám neuškodí. Naopak - obsahuje totiž aminokyselinu L-Arginin, která má blahodárné účinky na naši imunitu a působí jako antidepresivum. Navíc je plná flavanolů - antioxidantů, které neutralizují volné radikály a chrání tak vaše buňky.

  • Česnek

    Česnek pomáhá an ledascos, někteří věří, že i proti rakovině
    Autor: profimedia.cz

    I když by asi nebylo ideální přijít do práce či na schůzku v oblaku silně aromatického odéru, česnek je nejlepším pomocníkem v boji s infekcí. Obsahuje klíčové anti-virové látky jako allicin a ajoene, který se navíc vyskytuje pouze v čerstvém česneku. Česneková šťáva vás účinně zbaví nemocí způsobených houbami a plísněmi, a dokonce i vydezinfikuje čerstvé rány.

  • Mrkev

    Mrkev
    Autor: profimedia.cz

    Tahle oranžová pochoutka není jen pro králíky! Pokud vás trápí kašel či nachlazení, zkuste schroupat pár čerstvých mrkví nebo si udělejte salát. Mrkev je plná beta-karotenu, který zvyšuje počet bílých krvinek, především T-lymfocytů, které účinně regulují imunitní systém. Takže pokud se chystáte do války s nepřátelskými viry, je možná na čase dát si porci křupavé zeleniny...

  • Čerstvé ovoce a zelenina

    Zelená pro ovoce, zeleninu a saláty, červená pro maso, ryby, drůbež.
    Autor: Foto scom

    Není nic jednoduššího, než začít pravidelně konzumovat ovoce a zeleninu. Čerstvá zelenina je doslova nabitá fytonutrienty, které chrání tělo před onemocněním. Papriky a brokolice zase posílí imunitní systém tím, že "přestaví" poškozené buňky a posílení nové. I konzumace ovoce je pro posilování zdravého imunitního systému nezbytná. Obsahuje řadu antioxidantů, které chrání naše buňky, vitamíny, minerální látky, enzymy a vlákninu.

  • Špenát

    Špenát
    Autor: Shutterstock.com

    I když z vás konzumace špenátu neudělá Pepka námořníka, určitě je výborným prostředkem pro posílení imunity. Špenát a další listová zelenina, jako je kapusta, mangold, rukola a další, obsahuje velké množství kyseliny listové, která má zásadní vliv na buněčný růst a regeneraci. Umožňuje tělu provádět mnoho podstatných funkcí, jako je zpevnění žilní stěny, prevence chudokrevnosti, tvorba červených krvinek, syntéza a oprava DNA. Nedostatek může vést k psychickým poruchám, jako je deprese.

  • Ústřice

    ústřice
    Autor: Shutterstock.com

    Slizká pochoutka je proslulým afrodiziakem, ale je také ideální, pokud chcete zlepšit váš imunitní systém. Ústřice jsou napěchované zinkem, který účinně zvýší vaši obranyschopnost tím, že pomáhá urychlit množení bílých krvinek. Zinek také zvyšuje množství protilátek v organismu, čímž přispívá k odvrácení infekce.

Klíčová slova:  imunita, zdraví, nemoc
Diskuse ke článku
.