Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte už dost léků? Zkuste přírodní antibiotika!

Máte chřipku? Léky najdete i v přírodě!
14. února 2013 | 06:00

Nechcete se ládovat chemií? Pak se vyzbrojte přírodními prostředky, které poslouží stejně dobře jako klasická antibiotika. A najdete je všude, kam se podíváte!

Existuje celá řada bylinek a potravin, které mají výrazné antibiotické účinky, a v mnoha případech dokážou plně nahradit klasická antibiotika, která vám předepisuje v případě bakteriální infekce praktický lékař.

Máte-li snahu léčit se alternativně, není nic snazšího, než se poradit s přírodou. A kde tedy hledat? Začít můžete klidně i v kuchyni.

Česnek

I když má poněkud pronikavou „vůni“, jeho vlastnosti jsou nepostradatelné. Budete-li pravidelně konzumovat čerstvý česnek, snížíte tak nutnost podávání antibiotik. Česnek je doslova zázračný – ničí choroboplodné mikroorganismy, plísně, snižuje krevní tlak a léčí infekce dýchacích cest.

Kromě toho umí omezit astmatické záchvaty a zmírnit jejich průběh. Nedělá vám dobře na žaludek? Vyzkoušejte česnekové tablety, které koupíte v lékárně. Ovšem kam se hrabou na čerstvě prolisované stroužky česneku…

Med
...
Autor: Shutterstock

Používá se po staletí na vnitřní i zevní potíže, protože skvěle ničí všechno, co do našeho těla nepatří.  Posiluje celkově zdravotní stav a působí proti bakteriálním infekcím. Kdo z vás už nevyzkoušel v době nachlazení či chřipek horký čaj s citronem a medem? Skvěle se hodí i do teplého mléka, když se vám v noci nedaří usnout.

Křen

Možná vás při strouhání rozpláče, ale k pláči tenhle zázračný kořen rozhodně není. Křen je nepostradatelný nejen k párku, ale nastrouhaný dokáže i uzdravovat. Staří Řekové dokonce věřili, že bystří rozum.

Působí proti kašli, žaludečním křečím, podporuje trávení a metabolismus. Pozor, tepelnou úpravou se jeho super účinky snižují, takže jej užívejte čerstvý. A vypěstovat si ho můžete bez potíží i doma na zahrádce.

Lichořeřišnice

Tak tento zabiják bakterií, jak se mu říká, v kuchyni nenajdete, ale zato vám možná roste na vaší zahrádce, aniž o tom víte. Lichořeřišnice je totiž okrasná rostlina, která má žlutooranžové květy a dokáže prosvětlit celou zahradu.

Kromě toho je také silným přírodním antibiotikem, které působí až proti 46 kmenům bakterie Staphylococcus pyogenes, což jsou původci zánětlivých onemocnění močového ústrojí a ledvin.

...
Autor: Shutterstock

Lichořeřišnice však umí ještě víc -  působí proti salmonele a streptokokům. A její výhoda? Listy i květy jsou jedlé, a můžete je tedy přidat bez obav i do salátů nebo do vaječné pomazánky. Chutná skutečně jedinečně!

Autor: iva