Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Málo pláčete? Pak můžete oslepnout a mít deprese

13. února 2013 | 14:00

Slzy jsou pro oči i mysl velice důležité, proto si klidně občas poplačte a vyplavte ze svého těla přebytečný stres.

Podle výzkumu očních lékařů z mnichovské univerzity, propukají v pláč děti do třinácti let stejně, bez rozdílu pohlaví. Po tomto věku se ale jejich emocionální schopnosti mění a ženy roní slzy asi 64 krát do roka a průměrná délka jejich pláče je 6 minut. Na rozdíl od žen, pláčí muži pouze 17 krát za rok a to jen 2 minuty.

A proč je tak důležité plakat?
Slzné žlázy vytvářejí slzy neustále, aby bylo oko zdravé. Tyto slzy, které tvoří z 98% voda,  odtékají kanálky v očních víčkách do nosu. Slzy, které nazýváme pláčem, se přelévají přes víčko, oko vytváří tehdy, když je zapotřebí vyplavit nečistoty, například smítko zapadlé do oka, nebo pod návalem emocí.

„Slzy jsou v určitém množství pro zdraví oka nepostradatelné. Zvlhčují povrch oka, aby byl hladký a lesklý. To je důležité pro kvalitu vidění a pro to, aby víčko mohlo po oku jemně klouzat. Někteří lidé ale plakat nedovedou. Pokud má člověk málo slz nebo jsou nekvalitní, vede to ke zrakovým obtížím, k podráždění oka a zvyšuje se riziko infekce, což v extrémních případech může vést až ke slepotě. Paradoxně v počátečních stadiích některých onemocnění, kdy je slz méně nebo nejsou dostatečně kvalitní, může oko po nějakou dobu díky podráždění slzet více,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

pláč
Autor: Shutterstock.com
Slzy odplavují stres
Pláč v důsledku emocí, ať už radosti, smutku nebo vzteku, je z chemického hlediska jiný, než běžné slzy. Obsahuje totiž o čtvrtinu více proteinů, jako je ACTH a proklatin, obsažen je v nich i adrenalin a vyplavuje v těle endorfiny, které jsou pro naše tělo jako lék.  Podle výzkumů propukají ženy nejčastěji v pláč, když pociťují, že je toho na ně moc, v případě konfliktu nebo při vzpomínkách na minulost. To muži se dávají do pláče nejčastěji ze soucitu a také, když se jim rozpadá vztah.

4 zajímavosti o pláči

Jakou nesmyslnou záminku pro zabavení dítěte si sociální pracovníci najdou příště?, ptají se čtenáři Blesk.cz.
Autor: Profimedia.cz
Děti pláčí 1-3 hodiny denně
Možná máte pocit, že vaše dítě propláče celý den, ale podle odborníků propláčí „jen“ asi 1-3 hodiny za den.

Nepláčete? Můžete být v depresi
Ač se to možná na první pohled nezdá, lidé trpící těžkými depresemi se nedokáží vyplakat, což je způsobeno jejich psychickým stavem. Pláč je pro lidskou mysl léčivý, proto pokud jej potlačujete, můžete si zadělat na pořádné psychické problémy.

Pláč sbližuje partnery
Podle izraelských biologů má pláč velký význam pro mezilidské vztahy, uvolňuje totiž napětí uvnitř vztahů, což lidi sbližuje.

Nejsme jediní, kdo pláče
Všichni obratlovci mají stejně jako lidé slzné žlázy, které zvlhčují oko. Podle vědců, ale nejsme jediní, kteří dokáží ronit slzy z přebytku emocí. „Pláč“ se objevil například u slonů nebo delfínů.