Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračná borovice: Léčí neduhy a dodává energii

9. ledna 2013 | 11:30

Moderní lidé se stále častěji obracejí k přírodním léčivům. Jedním z přírodních doktorů, který by neměl zůstat bez povšimnutí, je borovice. Ta byla uctívána již ve Starověku, jako strom symbolizující sílu, zdraví a plodnost.

Čaj z borovice na kašel i pro energii

Borovice obsahuje látky rozpouštějící hleny v nosní dutině, průduškách i plicích, proto skvěle působí proti rýmě a kašli. Díky dezinfekčním účinkům je čaj vhodný i k léčbě zánětu ledvin a močových cest. Čaj si můžete uvařit z pupenů, mladých výhonků i malých šišek, nebo z jehličí. Borovicové jehličí navíc obsahuje vitamín C, karoten nebo minerální soli, proto je čaj z něj oblíbený u horolezců, kterým dodává energii, nebo u lidí trpících migrénami.

Borovicový sirup
Autor: Shutterstock.com
Borovicový sirup proti nachlazení

Ideálním domácím lékem je borovicový sirup, který zklidňuje suchý a dráždivý kašel a pomáhá při nachlazení.

Vyrobit si jej můžete jednoduše doma. Na jaře nasbírejte zelené výhonky rašící na větvích, ne ale delší než 12 cm, pořádně je properte v teplé vodě a dejte do hrnce s vodou. Povařte na mírné teplotě, tak, aby nedošlo k varu, asi půl hodiny, přidejte třtinový cukr a přibližně 2 hodiny vařte, dokud se sirup nepotáhne jako med. Pak nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.

Borovice
Autor: Shutterstock.com
Odvar z jehličí na bolavé svaly

Bolí vás svaly a cítíte se celkově unavení? Zkuste silný odvar z borového jehličí, který si přidejte do koupele. Látky v něm obsažené stimulují prokrvení tkání, uvolňují a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.  Ideální je také borovicový masážní olej, který napomáhá nejen k uvolnění svalstva, ale také proti artritidě a revmatu.

Aromaterapie na lepší náladu

Vonné silice borovice působí blahodárně nejen na uvolnění dýchacích cest, ale také dezinfikují vzduch v místnosti. Silné aroma navozuje dobrou náladu a působí proti depresím a nespavosti. Kápněte 5 kapek oleje do aromalampy a provoňte si byt, nebo je nakapejte do misky s vodou a postavte na kamna, vůně se bude díky teplu pomalu uvolňovat a nevtíravě se vkrádat do vaší mysli.

Tip: Léčivá síla stromů

Už jste někdy při procházce lesem zkusili načerpat sílu ze stromů? Někdo stromy objímá, jiní se jich dotýkají, staří indiáni se o ně zase opírali zády, ale vlastně stačí pod nimi jen chvilku posedět. Borovice je díky své odolnosti a houževnatosti ideálním zdrojem energie, jejíž čerpání se může projevit jako teplo, jemné mravenčení po těle nebo nepatrné brnění v rukou. Síla působí jako startér ozdravných procesů a životní síly.