Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Věřte babským radám! To nejlepší na chřipku a nachlazení

Zbavte se nachlazení díky receptům našich babiček
3. ledna 2013 | 07:15

Zimní období s sebou přináší chřipku a nachlazení, a i když lékárnách seženete nepřeberné množství přípravků, které vám mohou od nemoci odpomoci, zkuste zaručené domácí recepty, které jsou prověřeny léty i zkušenostmi našich předků!

Rýmu a kašel zažene hřebíček

Hřebíček obsahuje velké množství esenciálních olejů, které působí protizánětlivě a také jako přírodní anestetikum. Trápí-li vás kašel a rýma, zkuste několikrát denně žvýkat pražený hřebíček se solí. Jestli nedokážete překonat zvláštní slano-hřebíčkovou chuť, pak na to vyzrajte tak, že si připravíte silný nálev. Svaříte 6 hřebíčků ve 30ml vody a pijte třikrát denně.

Svěží po flámu.
Autor: shutterstock.com
Smrkový čaj léčí

Od rýmy a nachlazení vám může pomoci letošní vánoční stromeček. Pokud jste si totiž pořídili smrček, máte vyhráno. Stačí utrhnout pár větviček, zalít horkou vodou a osladit můžete medem. Místo čaje, si také můžete připravit inhalační lázeň, která krásně uvolní dýchací cesty.

Obyčejná voda proti ucpanému nosu

Jestli vás trápí rýma a ucpaný nos, vsaďte místo na nosní spreje, na klasickou vodu. Namáčejte asi 20 minut lokty a předloktí do horké vody. Stejnou službu vám udělá i několika minutová horká koupel, po které si ale hned zalezte do peřin, aby vaše tělo neprochladlo.

Spláchněte bolest v krku máslovým čajem

Pálení a škrábání v krku naše babičky zaháněly horkým máslovým čajem. Jedná se o černý čaj, do kterého přidejte lžíci medu a lžíci másla. Chuťově zajímavý nápoj pijte horký.

Vařené brambory vaší linii neuškodí
Autor: profimedia.cz
Syrové brambory uzdraví krk

Nepříjemnou bolest v krku dokáží zahnat brambory. Oloupejte asi čtyři syrové brambory, nastrouhejte je a rozložte na bavlněný šátek. Přiložte na krk a převažte ještě jedním šátkem. Nechte působit přes noc.

Teplotu srazí ocet

Trápí vás vysoká teplota? Místo pocení se raději ochlazujte. Vysokou teplotu nejlépe srazíte studenými zábaly celého těla, ale pomohou také octové zábaly chodidel. Namočte bavlněné ponožky do studené vody s octem, vyždímejte, natáhněte na nohy a překryjte igelitem. Nakonec zabalte nohy do ručníku nebo tlustých ponožek a nechte zábal, dokud se nezahřeje.