Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Buďte v roce 2013 šťastná a plná energie!

Změnit život k lepšímu dokáže i kreativnější přístup k vlastnímu životu.
31. prosince 2012 | 10:30

Nedaří se vám dosáhnout toho, co chcete? Cítíte, že potřebujete změnu, ale nevíte, jak začít? Jste unavená, nervózní, bez energie? Víme, co dělat, abyste se opět nastartovala!

Odbourejte stres

Člověk v dlouhodobém stresu se dostává do začarovaného kruhu. Je častěji nemocný, sníží se jeho pracovní výkon, ale i kvalita života. Jak z toho ven? Jedinou cestou je zhodnotit situaci a zvážit, co se s tím dá dělat.

Rozhodněte se a jednejte

Zvládnutí chronického stresu není jen tak. Vyžaduje trpělivost. Jak začít? Popřemýšlejte o tom, co ho vyvolává. A pak z toho vyvoďte, jak by se dal potlačit či zmírnit. Pomáhají antistresové rituály, pozitivní myšlení, pravidelný rozvrh dne, návštěva wellness zařízení a kurzů tai-či. Důležitý je i častý oddych, dovolená, kdy úplně „odstřihnete“ práci, a návštěva tzv. silových míst, která dodávají energii.

Řiďte se našimi radami a dejte jarní únavě sbohem!
Autor: Profimedia.cz
Naslouchejte svým biorytmům

Biorytmy ovládají naši energii. Jednou ji posílí, podruhé oslabí. V pracovním týdnu podáváme největší výkon v úterý a ve středu, nejnižší naopak v pondělí a pátek. A nejvíce nám to myslí rovněž v úterý a ve středu. Proto jsou tyto dny ideální na porady, náročnější aktivity. V denním biorytmu je nejideálnější fáze pro vysoký výkon mezi 11. a 12. hodinou. Odpoledne pak mezi 16. a 17. Ve tři jsme ovšem zralé tak maximálně na silnou kávu a krátkého „šlofíka“. A jak je to večer? Ožíváme okolo deváté, potom následuje pokles, který trvá až do čtvrté hodiny ranní.

Hubnout se dá i vsedě! A my vás o tom přesvědčíme.
Autor: profimedia.cz
Připravte se a nepanikařte

Účinnou cestou, jak zmírnit problémy, je i zodpovědné plánování práce a volného času. Víte, čeho chcete dosáhnout? Máte-li jasno, všechno si sepište. Včetně toho, co k dosažení vysněného cíle budete muset podniknout vy nebo okolí. Potom si načrtněte časovou osu a připište na ni jednotlivé kroky. Zapojte všechny, kterých se vaše plány týkají - kolegy v práci, rodinné příslušníky -, a nadchněte je pro ně. Včasná a přiměřená komunikace vám pomůže při zdolávání překážek.

Chcete-li skloubit zaměstnání a mateřské povinnosti, zaměstnavatel by vám měl vyjít vstříc.
Autor: profimedia.cz
Rozvrhněte si čas

Mnoho věci vyřeší správné načasování a rozplánování. Pokud to umíte a dovedete smysluplně využít každou minutu, vyhrála jste. Najednou zvládnete a stihnete i to, co jste předtím musela dohánět po večerech místo příjemného relaxu. Dobře hospodařit s časem ale potřebujete také doma. Velkou chybou bývá, že nedovedeme rozlišit, co musíme udělat hned a co můžeme klidně odložit na později. Neměly bychom se také zdráhat odsunout část povinností na děti a na partnera, pokud je to jen trochu možné.

Chcete být šťastná? Buďte odvážná a svá!

Změnit život k lepšímu dokáže i kreativnější přístup k vlastnímu životu.

* Myslete samostatně, nejednejte tak, jak to vyžaduje dav. (Když všichni skočí z mostu, skočíte taky? Kašlete na lidi, co skáčou!) Rozhodujte se sama a žijte vlastní život.

* Proč? Touto otázkou tříletého dítěte kontrolujte vše, co se kolem vás děje.

* Když se pro něco rozhodnete, začněte s tím hned!

* Nemusíte žít tak, jak to od vás očekávají druzí!

* Pokud se chcete změnit a být úspěšná, musíte se otevřít novým myšlenkám, být nespokojená se svým současným životem, připravená převzít osobní zodpovědnost, ochotná tvrdě pracovat.

Autor: Katarína Dobrovodská/Nový čas pre ženy, duš, lena