Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Zatočte s bolavými zády. Bez prášků!

17. listopadu 2012 | 15:00

Co dělat, aby se vám obloukem vyhnuly potíže se zády, které dnes trápí skoro každou z nás? Naučíme vás pár super triků, které fungují!

 
Určitě to znáte. Po celodenním sezení v kanceláři nebo dlouhé cestě v autě máte záda ztuhlá, trápí vás zablokovaný krk, obtěžují tlaky a píchání v bedrech… Prostě bolavá záda nám umí pěkně znepříjemnit život. Jak proti nim bojovat a zbavit se jich natrvalo? Aby se vám problémy vyhnuly, připravily jsme pro vás 5 skvělých tipů.

Bolesti zad nás dokáží pěkně potrápit.
Autor: Profimedia.cz

1. Myslete na držení těla
Když čekáte na tramvajové zastávce nebo ve frontě u pokladny v obchodě, dávejte si pozor na to, jak stojíte. Nehrbte se, dbejte na to, abyste měla rovná záda, nezakláněla se a zkuste se třeba lehce pohupovat na špičkách.

2. Nenoste těžkou tašku přes rameno
Velké kabely jsou sice praktické, vejde se vám do nich celý nákup, ale pokud je nosíte často, vašim zádům škodí. Neúměrně totiž zatěžujete jednu polovinu těla. Dejte proto raději přednost batohu, i když s ním třeba nebudete tak šik.

3. Uvolněte se
Výborným a prověřeným pomocníkem pro rychlou úlevu od ztuhlých zad nebo šíje je tzv. ohřívací láhev naplněná horkou vodou. Výborně poslouží také zábal s kafrem, rašelinou nebo prohřívací se skořicí.

4. Vyměňte matraci a polštář
Dobře zvolená matrace je základem nejen kvalitního spánku, ale i rovných zad a zdravé páteře. Důležitý je i výběr správné velikosti a síly polštáře. Vyměňte klasický péřový za ten, který je naplněný tzv. paměťovou pěnou. Když na něm ležíte, přizpůsobí se vám a máte jistotu, že hlava i krk jsou v anatomicky vhodné poloze.

Vsaďte na pravidelné cvičení. Uleví se vám.
Autor: Profimedia.cz
5. Zacvičte si
Pořiďte si domů velký gymnastický míč, choďte často plavat a vyzkoušejte pilates nebo nordic walking – chůzi v terénu se speciálními hůlkami.

Autor: sim