Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Potravinoví zabijáci! I mrkví se můžete předávkovat

7. listopadu 2012 | 06:00

Vypadají neškodně! Jsou chutné, zdravé. Přesto nás mohou i zabít. Seznamte se s běžnými potravinami, které jsou důkazem toho, že všeho moc zkrátka škodí.

Mrkev

Sladká zelenina je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. I u ní však hrozí vzhledem k relativně vysokému obsahu vitaminu A riziko předávkování. To by vzniklo při pravidelné konzumaci alespoň litru mrkvové šťávy denně po dobu několika měsíců. Za toxickou lze považovat dávku 2 - 3 litry denně. Předávkování se projevuje vypadáváním vlasů, nutkáním na zvracení, zvracením, průjmem, olupováním kůže, mlhavým viděním, kožními vyrážkami, bolestmi kostí, nepravidelnou menstruací, únavou, bolestí hlavy.

Káva
Káva
Autor: profimedia.cz

Většina z nás si už nedovede ráno bez šálku dobré kávy představit. Voňavý nápoj nám dodává energii, zvyšuje vytrvalost, pomáhá při únavě. Podle vědců je však 500 až 600 miligramů kofeinu denně rizikové. Typický hrnek kávy přitom obsahuje okolo 200 mg, černého čaje asi 120 mg. Předávkování se projevuje nespavostí, neklidem, nepravidelným srdečním tepem, svalovým třesem, úzkostmi, bolestí hlavy.

Tuňák
Autor: profimedia.cz

Tuňák

Ryby jsou všeobecně zdravé, jenže... Světové vody jsou znečištěné průmyslovou činností a obsahují velké množství rtuti. Ta se ve vodě mění v methylrtuť, která se ukládá v jejich tkáních. Ta se pak z lidského organismu vylučuje pomalu, až několik týdnů. Škodit může především ženám v období těhotenství a rizikem je i pro malé děti. Odborníci doporučují dospělým jíst ryby jen jednou až dvakrát týdně. Pamatujte, že maso z velkých ryb obsahuj více rtuti. Kontaminovaný je i platýz, žralok nebo makrela, ze sladkovodních pak okoun, bolen a candát.

Voda
...
Autor: profimedia.cz

I když to může znít neuvěřitelně, životadárnou tekutinou se skutečně můžete předávkovat. Pokud v krátké době vypijeme větší množství vody, naředí se krev a voda začne přecházet do buněk, které se začnou nafukovat a otékat. Pokud je volné místo, kam se zvětšující se buňky mohou rozestupovat, není to zas takový závažný problém. To, ale neplatí o buňkách v mozku. Ty mají kolem sebe pevně srostlé kosti lebky. Intoxikace vodou tak v nejhorším případě končí edémem mozku a zástavou dechu.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Banán

Draslík je důležitý stopový prvek v našem organismu. Zajišťuje prakticky veškeré důležité funkce v organismu. Můžet se jím však i lehce předávkovat. Toxické jsou už dávky nad 25 gramů. Nadbytek se projeví typickým brněním v končetinách, pocity slabosti a citliví jedinci mohou pociťovat i průjem a zvracení. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu a svalovou paralýzu.Mezi největší zdroje draslíku patří ve šlupce vařené brambory, banány a pomeranče.