Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přírodní lék na bolesti? Mrkev, cibule a skořice!

26. října 2012 | 06:02

Zánět je normální proces, kterým naše tělo prochází, aby se zotavilo. V malých dávkách je to v pořádku, problém ovšem je, pokud přichází příliš často. Pokud jste často stresovaní – z práce, z nemoci, nebo cvičení – vaše tělo se okamžitě „přepíná“ do ochranného režimu a přichází to nejhorší. Bolest!

Zánět, který je určen k naší ochraně má občas opačný účinek, a tělo začne bojovat samo proti sobě. Imunitní systém se zhroutí a my se staneme daleko náchylnější k nemocem a zranění.

Máme ale naději! Proces léčení těla můžeme podpořit potravinami, které v sobě mají protizánětlivé látky. Ty pomáhají zmírnit bolest a otok.  Sestavili jsme TOP 10 z nich!

1. Skořice

Dražší nad zlato. Nejstarší a nejvyhledávanější druh koření snižuje nejen zánět, ale také je to statečný bojovník s bakteriemi. Reguluje hladinu cukru v krvi a zvyšuje funkci mozku. Posypte si skořicí bílý jogurt, cereálie, nebo ovesné vločky!

2. Zázvor

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz

Tento chutný kořen máme k dispozici po celý rok a používáme ho prakticky ke všemu. Má tu skvělou vlastnost, že zmírňuje bolest kloubů, brání poškození volnými radikály, chrání proti rakovině tlustého střeva a zvyšuje imunitu. Pokud trpíte ranními nevolnostmi, začínejte den se zázvorovým čajem!

3. Cibule

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz

Tato široce využívaná zelenina potlačuje záněty a souvisí se snižováním cholesterolu a také jako skvělá, přírodní prevence rakoviny. Proto ji používejte jako základ pro vaření polévek nebo omáček. Podobné účinky jako cibule mají i česnek, pórek a pažitka.

4. Višně

„Kyselé třešně“ jsou jedny z nejbohatších zdrojů antioxidantů vůbec. Fungují vlastně jako protizánětlivá elektrárna! Konzumujte je po kilech, pokud trpíte artritidou, bolestmi kloubů a svalů, nebo si chcete snížit cholesterol. Dejte si denně sklenici lahodného višňového džusu a budete fit!

5. Vlašské ořechy

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz

Nejzdravější ořechy ze všech! Jsou „natankovány“ srdci prospěšnými omega-3 mastnými kyselinami a poskytují daleko více antioxidantů, než para ořechy, pistácie, pekanové ořechy, arašídy, mandle, kešu a lískové oříšky. Najdeme v nich spoustu bílkovin a vlákniny. Bílý jogurt s hrstí „vlašáků“ je ta nejlepší svačina, kterou si můžete dopřát!

6. Kurkuma

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz

Hořčicově žluté koření, které pochází z Asie, se často míchá s kari, díky němuž právě kari získává charakteristickou barvu. Kurkuma zlepšuje chronické bolesti a potlačuje zánětlivé chemické látky v těle. Používejte ji proto co nečastěji jako koření do svých pokrmů. Hodí se téměř ke všemu.

7. Ananas

Toto tropicky žluté ovoce obsahuje enzym bromelin, který pomáhá především při léčbě svalových zranění! Také může přispět ke zlepšení trávení, a ulevit od bolestí spojených s revmatoidní artritidou. Přidejte si ho do salátu, nebo do domácího „fresh“ koktejlu. Hned vám bude lépe.

8. Lněné semínko

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz
Tento prcek je přímo nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které jsou silně protizánětlivé. Osmahněte lněné semínka na olivovém oleji a přidejte jej do salátu, nebo jogurtu. Konzumujte ho společně se sójou, lososem a tuňákem. Tak do sebe totiž dostanete o nějakou tu omega-3 mastnou kyselinu víc. A to rozhodně není na škodu!

9. Mrkev

Oranžové krásky jsou bohaté na karotenoidy, které pomáhají chránit buňky před volnými radikály a přirozeně posilují imunitu. Samozřejmě také redukují záněty! Mezi další potraviny bohaté na karotenoidy patří meruňky, rajčata, sladké brambory a dýně.

10. Listový salát

Kapusta a špenát pozitivně působí na naše zdraví. Především na srdce! Také „odrazuje“ rakovinu, snižuje rizika zánětů v mozku a údajně by měli zpomalovat progresu Alzheimerovy choroby. Dopřávejte si špenátový salát, nebo polévku hned několikrát týdně! Chybu neuděláte ani se sójou, či sklenkou kvalitního vína.

Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema