Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Procvičte svůj mozek! 6 snadných triků pro bystřejší mysl

Cvičit mozek můžete, i když do školy už dávno nechodíte.
24. října 2012 | 14:09

Věděli jste, že existuje více druhů inteligence? Vědci se shodují, že různí lidé jsou od přírody „chytří“ v různých oblastech. Mozek každého z nás je ale všestranný a dá se posilovat. Jak na to?

Jednotlivé části mozku jsou jako svaly – když je nepoužíváte, zakrní. O to hůř se pak probouzejí k životu, když je zrovna potřebujete. Dopřávejte jim proto pravidelný trénink. Máme pro vás několik nápadů, jak povzbudit hlavní mozková centra:

Slovíčkařte

Verbální schopnosti a slovní zásobu nejlépe rozvinete pomocí jazykových her. Zkuste třeba s dětmi na výletě vyjmenovat co nejvíc zvířat na K. Nebo si zahrajte na spisovatele: každý řekne vždy jedno slovo tak, abyste vytvořili smysluplný příběh.

Počítejte z hlavy

Berete si kalkulačku, i když jdete pro rohlíky? V restauraci obvykle podáváte vrchnímu štos stravenek se slovy „nějak si poraďte“? Mozkové centrum logiky a matematiky by vás asi nepochválilo. Je na čase zopáknout si malou násobilku!

Buďte hraví

...
Autor: profimedia.cz

Nemáme na mysli počítačové střílečky, ty nechte na jindy. Vaší prostorové představivosti prospějí puzzle, šachy i domino. Co takhle zavést doma pravidelný večer stolních her? Motivací může být sladká odměna pro vítěze.

Sledujte reakce

Mezilidskou komunikaci sice trénujeme každý den, ale většinou ne příliš citlivě. Zkuste si jeden den všímat, jak ostatní lidé reagují na vaše slova, gesta a grimasy. Mnoho z nás má sklon ignorovat zpětnou vazbu okolí, to však může být na škodu.

...
Autor: profimedia.cz
Objevujte nové žánry

Totiž ty hudební. Podle neurologů se centrum, které umí vnímat tempo, melodii a rytmus, vyvíjí už v matčině děloze. Stimulovat jej ale můžeme po celý život. Nejlépe při objevování nových druhů hudby. Brahms, techno i mongolské lidovky – všechno nás může obohatit.

Cvičte rovnováhu

Za naši schopnost koordinace zodpovídá mozeček, kousek mozku, bez které bychom se motali jako opilci a všechno by nám padalo z ruky. I ten ale potřebuje osvěžovat. Zkuste si zlepšit rovnováhu třeba na speciální balanční podložce při cvičení BOSU.

Autor: mab