Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kalifornie: Homosexuální děti je už zakázáno „léčit“

Homosexuální děti
13. října 2012 | 06:14

Dávno jsou ty časy, kdy se na lidi s opačnou sexuální orientací pohlíželo jako na divné či dokonce nemocné. Přesto ještě existuje celá řada zemí, kde mohou rodiče poslat svou lesbickou dceru či homosexuálního syna „léčit“.  Prvním americkým státem, kde jsou tyto kontroverzní terapie zakázané, se stala Kalifornie.

Terapeutické metody, jejichž cílem je "vyléčit" homosexualitu v dětském věku, jsou podle amerických vědců a lékařů nebezpečné.  Experti varují, že podobné pokusy mohou způsobit těžké poškození dětské psychiky. Komise kalifornského parlamentu vyslechla několik obětí "konverzní terapie", kterým tyto praktiky zničily život.

"Léčil se" i Schwarzenegger

Z homosexuality byl údajně léčen svými rodiči také známý herec Arnold Schwarzenegger. O tom, že se mu líbí chlapci, byli přesvědčeni jeho rodiče v době, kdy začal jako teenager posilovat a měl na zdech plakáty kulturistů. Arnoldova matka Aurelie zavolala doktorovi a požádala ho, zda jí může pomoc. Pak donutila syna jít k lékaři, aby ho „zvrácené“ orientace zbavil. Bála se, že je se synem něco v nepořádku, když má na stěnách samé nahé muže, přičemž jeho kamarádi si na stěny lepí fotky nahých dívek. „Chtěla to podchytit v začátku,“ vzpomínal Schwarzenegger na období dospívání v pořadu 60 Minutes.

Odpůrci zákona: rodiče mají právo volit osud svých dětí

Zákon, který nedávno podepsal  současný kalifornský guvernér, zakazuje rodičům vystavovat své děti „léčebným“ praktikám.  "Lesbická, homosexuální a bisexuální mládež bude tímto zákonem chráněna před praktikami, které byly nejen označeny za nevědecké, ale u nichž bylo prokázáno, že mají negativní účinek na zdraví," komentoval podpis zákona šéf americké Kampaně za lidská práva Chad Griffin. Vyzval ostatní americké státy, aby kalifornského příkladu následovaly. Kalifornie se tak stala první americkým státem, který tyto postupy zakazuje zákonem.

Oponenti nového zákona argumentují tím, že rodiče mají právo volit osud svých dětí.  A politici by se podle nich neměli vměšovat do záležitostí, které mají být doménou lékařů.

Nacisté léčili gaye hormony

Homosexualita byla dlouho považována za nemoc. Mnohdy drastické pokusy vyléčit ji skončily bez úspěchu. Muži dostávali pohlavní hormony androgeny. Také jim byla odstraňována varlata. Nacističtí lékaři je léčili vysokými dávkami testosteronu. Až později se zjistilo, že gayové mají hladinu mužských hormonů zcela normální. V některých státech dokonce těmto lidem chirurgicky měnili část mozku, která má s homosexualitou jistou spojitost. Operace končily poškozením mozku nebo smrtí.

V sedmdesátých letech minulého století se objevila zvrácená myšlenka podávat hormony ještě nenarozeným dětem, aby se předešlo případným sklonům k homosexualitě. Bývalé Československo mělo speciální růžové seznamy, které sloužily k vydírání homosexuálů. V éře fašistického Německa byli homosexuálové označeni růžovým trojúhelníkem.

Autor: sil