Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skvělá zpráva: Oslaďte si zdravě a zhubněte!

17. září 2012 | 06:00

Už jste slyšeli o stévii? Unikátní, čistě přírodní sladidlo z tropické rostliny, které je téměř bez kalorií, se v poslední době stává opravdovým hitem.

Stévie sladká (neboli Stevia rebaudiana Bertoni) bývá nazývána také sladkou trávou nebo medovými lístky. Jako první objevily kouzlo této bíle kvetoucí jihoamerické rostliny kmeny známé jako Guarání v Paraguayi a Brazílii.

Sladili si s ní maté a používali ji v přírodní medicíně na pálení žáhy, cukrovku, snížení krevního tlaku nebo jako ústní vodu. Právě díky svým léčivým účinkům a vysoké sladivosti se začala v 70. letech minulého století používat jako náhražka cukru (poprvé v Japonsku).

Stévie je zdravá varinta cukru. Už jste o ní slyšeli?
Autor: Profimedia.cz

Ocení ji hlavně ty z vás, které chtějí shodit nějaké to kilo, dbají na zdravý životní styl a výživu, ale také diabetičky.

Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru dodá tělu vitaminy a minerály, nejen prázdné kalorie. Je dobrou alternativou uměle vyráběných sladidel na bázi sacharinu a cyklamátů, které mohou mít při dlouhodobém používání karcinogenní účinky.

Stévii skvěle využijete v kuchyni, můžete s ní připravovat teplé i studené pokrmy, přidat ji do pudinku, krémů a dezertů.

Kde ji seženete?

Na jaře si můžete stévii koupit jako venkovní rostlinu na trzích a v květinářstvích, v obchodech se zdravou výživou, na internetu a v bylinkářstvích koupíte sušenou a v lékárnách již také ve formě tablet, sypkého prášku a sirupu. V obchodech narazíte už i na minerální vody a ledové čaje slazené stévií.

Stévie je zdravá varinta cukru. Už jste o ní slyšeli?
Autor: Profimedia.cz

Autor: sim, Kema