Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Seriál o chřipce: Jak předejít této nepříjemné nemoci?

12. září 2012 | 16:00

Jak praví lidové přísloví: “Nejúčinnější léčbou je prevence.” Co tedy dělat pro to, abychom se chřipce vyhnuli? Strategie obrany by se dala rozdělit do dvou částí: budování imunity a předcházení rizikovým situacím.

Budování imunity

1. očkování

Spolehlivým prostředkem k získání imunity proti chřipce je očkování. To funguje tzv. na imunizujícím principu: podaná vakcína obsahuje inaktivované (mrtvé) viry chřipky, které nemohou nemoc způsobit, ale jsou pro organismus dostatečným impulzem k vytvoření protilátek.

2. otužování

Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
Autor: Profimedia.cz

Otužování je komplexní metoda posilování imunitního systému. Vede k celkovému zocelení organismu, který se díky tomu snáze ubrání nemocem a jiným nepříznivým vnějším vlivům. Nejrozšířenější metodou otužování je sprchování nebo plavání ve studené vodě, další jsou například saunování nebo celoroční sportování v přírodě.

3. zdravý životní styl

Zdraví je obecně definováno jako harmonický stav těla, z čehož vyplývá, že je třeba o ně pečovat komplexně. Základními kameny zdraví jsou spánek, strava a pohyb.

Na množství a kvalitu spánku velmi citlivě reaguje hormonální soustava, která je mimo jiné zodpovědná také za imunitní pochody. Během spánku se tělo regeneruje a kumuluje energii nezbytnou pro obranu před nepříznivými vlivy.

Pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a stopové prvky je předpokladem nejen pro kvalitu imunity, ale pro správnou funkci organismu jako takového.

Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
Autor: Profimedia.cz

Obzvláště v chladných měsících je dobré dbát na dostatečný příjem potravin s vysokým obsahem vitamínu, hlavně vitamínu C. Kvalitní strava zahrnuje také pravidelný pitný režim, který by měl v případě dospělého člověka čítat 2 - 3 litry tekutin denně, ve vedrech a při zvýšené tělesné aktivitě přiměřeně více.

Stále více lidí má v dnešní době sedavé zaměstnání, a tak se nedostatek pohybu stává jednou z hlavních příčin nejrozšířenějších civilizačních chorob, např. onemocnění srdce a cév, páteře či obezity.

Pokud pracovní doba a další povinnosti neumožňují pravidelné sportovní aktivity, je dobré namáhat tělo, kdykoli to jde: volit schody místo výtahu, vystoupit   z autobusu o zastávku dříve a projít se, udělat alespoň několikaminutovou ranní rozcvičku a podobně.

Předcházení rizikovým situacím

1. shlukování v uzavřených prostorách

Chřipková epidemie udeří každý rok v chladných měsících, podmínkami pro její vznik však není jen chladné počasí, ale také shlukování lidí v uzavřených a špatně větraných prostorách. Ty se tak stávají “množištěm” pro bakterie a viry. Je-li to možné, doporučuje se v tomto období takovým místům vyhýbat - nenavštěvovat kina, divadla, kluby apod.

Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
Autor: Profimedia.cz


2. hygiena

Během chřipkové sezóny je nutné obzvlášť úzkostlivě dbát na hygienu, hlavně na veřejných místech, kde může dojít ke styku s virem. Mytí rukou a potravin před konzumací je samozřejmostí, pravidelná desinfekce rukou např. v prostředcích hromadné dopravy je na místě.

3. teplotní skoky

Jak v létě, tak v zimě může být imunita oslabována přechody z tepla do chladu. Ačkoli je to mnohdy příjemné, nedoporučuje se ve vedrech hojná konzumace ledových nápojů a zmrzliny.

Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
Autor: Profimedia.cz
Co se týče klimatizace, teplota v místnosti či v autě měla být maximálně o 5°C nižší než venku. 

V mechanismu klimatizace se navíc mohou hromadit a množit bakterie a viry, je tedy nutné ji pravidelně dezinfikovat. V zimě je naopak nutné myslet na dostatečné větrání a místnosti zbytečně nepřetápět. Za optimální teplotu v obytných místnostech se považuje 20°C - 22°C, v ložnici 18°C a v koupelně 23°C.

Autor: ema