Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Všímejte si, jak se pohybujete! Chůze prozradí i skryté nemoci

Odborníci naznačují, že malé krůčky jsou spojeny s blokováním svalstva pánevního dna, což negativně ovlivňuje schopnost dosáhnout vaginálního orgasmu.
10. září 2012 | 13:56

Způsob chůze o vás prozradí i to, co sami ještě netušíte. Dá se z ní vyčíst vaše povaha, sexuální život a upozorní i na netušené nemoci.

O přínosu chůze pro tělo a mozek už není třeba psát, každý ví, jak je užitečná. Chůze však dokáže mnohem víc, než jen vzpružit tělo a mysl, zpevnit svalstvo, prokrvit organismus. Způsob, jakým se pohybujete, poukazuje na zdravotní problémy, o kterých vy sami ještě nemusíte mít ani ponětí!

Kolébání se v bocích

Kolébavá chůze může znamenat oslabené pánevní svalstvo, což vede k problémům s nohama a zády. Pokud kroutíte boky jako modelka, jste na nejlepší cestě k problémům s křížem. Nejčastější příčinou takové chůze je sedavý způsob života a málo pohybu. Pomoci by měly posilovací cviky na spodní část pánve, pilates nebo jednoduché zatínání hýžďového svalstva během dne.

Pomalá chůze

Zdravý člověk ujde v průměru 1,2 až 1,4 metru za sekundu. Rychlost začíná klesat nejen s věkem, ale snižovat ji mohou i diabetes, artritida či dokonce vznikající demence! Podle průzkumů zveřejněných britským deníkem Daily Mail lidi s pomalou chůzí postihla demence až 1,5 násobně častěji než ty "rychlonohé". Tito lidé také vykazovali nižší úroveň rozhodování, paměti a vyjadřování.

Krátké kroky
Chůze
Autor: profimedia.cz

Drobné cupitání bývá důsledkem poškození svalstva z častého nošení vysokých podpatků, také signalizuje osteoartrózu a odborníci naznačují, že malé krůčky jsou spojeny s blokováním svalstva pánevního dna, což negativně ovlivňuje schopnost dosáhnout vaginálního orgasmu.

Ruce visící podél těla

Při chůzi běžně vytáčíme opačné rameno než nohu. Po letech sedavého způsobu života se nám však najednou může stát, že jedno rameno jen volně visí a tím druhým usilovně máváme. V horším případě se ani druhá ruka moc nehýbe. Když k tomu dojde, problémy se zády jsou více než jisté.

Kulhání

Kulhání a pokleslý bok jsou klasickým příznakem osteoartrózy kyčelního kloubu. K ní si dopomáhá i nošením těžkých kabelek na jedné straně těla. Zároveň se křiví páteř, zkracuje jedna noha a zdravotní problémy jsou na světě!

Chůze
Autor: profimedia.cz
Problémy se schody

Pokud jste zpozorovali při chůzi po schodech bolesti v chodidle, můžete brzy očekávat puchýř nebo kuří oko, i když ho ještě nevidíte. Bolest v koleni zas signalizují degenerativní změny v kolenním kloubu, což může vést k osteoartróze.

Dupání

Pokud nohy dopadají na zem příliš silně, může jít o tzv. propriocepci, což je porucha přijímání podnětů o poloze těla. Postižený zvedá nohu vysoko a pak ji prudce položí na zem. Ke ztrátě citlivosti v nohách přispívá cukrovka i nedostatek vitaminu B12, které vede k poškození nervů, ovládajících pohyb. K příznakům propriocepce patří necitlivost nebo brnění v končetinách, svalová slabost a narušení koordinace.

Šoupání nohama
Chůze
Autor: profimedia.cz

Člověk, táhnoucí za sebou nohy, většinou trpí těžkým diabetem, ischiasem nebo onemocněním motorických nervů. Motorická neuropatie postihuje nervy, vysílající signály do svalů dolních končetin, aby vykonávaly pohyb. Tažení nohy za sebou může také signalizovat probíhající či prodělanou mozkovou příhodu.

Trhavá chůze

Trhané pohyby jsou příznačné pro Parkinsonovu chorobu. Nedostatek dopaminu v mozku vede ke ztrátě schopnosti ovládat své svaly a tím i pohyb. V pozdějším stádiu pacienti až padají a nedokážou ani sedět bez pomoci.

Autor: lesk.sk, Klena