Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Už žádné zubní kazy! Kokosový oleje bakterie zničí

Bakterie, které způsobují zubní kaz, dokáže ničit kokosový olej. V budoucnu by se tak mohl stát významnou přísadou zubních past a atraktivní alternativou k fluoru.
5. září 2012 | 07:30

Konečně! Žádné vrtání, plombování, zbytečný stres. Brzy budeme k zubaři chodit jen na preventivní prohlídky. Vědci totiž přišli na způsob, jak jednoduše zničit bakterie, které zubní kaz způsobují.

Kokosový olej by se tak v budoucnu mohl stát významnou přísadou zubních past. Potěšující zprávu přinesl zpravodajský server BBC.

"Působí již při relativně nízkých koncentracích," řekl o kokosovém oleji Brady. "Navíc vzhledem k rostoucí odolnosti bakterií vůči působení antibiotik, je důležité, abychom obrátili pozornost k novým cestám, jak bojovat s mikrobiální infekcí," dodal.

Irští experti při svém výzkumu odhalili, že kokosový olej po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu. Ten postihuje 60 až 90 procent dětí v průmyslových zemích. Kokosový olej napadá navíc i kvasinky, jež stojí za vznikem aft.

Tým odborníků z technologického ústavu v irském městě Athlone se při svém výzkumu zaměřil na účinky kokosového, rostlinného a olivového oleje v jejich přírodním stavu a nechal je reagovat s enzymy v procesu, který se podobá procesu trávení v lidském těle začínajícímu již v dutině ústní. Poté oleje otestoval v přítomnosti streptokoků. Pouze kokosový olej byl schopen potlačit množení většiny kmenů těchto bakterií.

Vědci sdělili, že při štěpení kokosového oleje pomocí enzymů se olej mění v kyseliny, které aktivně a efektivně bakterie zneškodňují. Kokosový olej si poradil mimo jiné s bakterií streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka, přichycuje se na zubech a vylučuje žíravou kyselinu.

Damien Brady, který společně s Patricií Hughes výzkum vedl, prohlásil, že kokosový olej by se při výrobě zubních past mohl stát atraktivní alternativou pro chemické přísady, jako je kupříkladu fluor.

 

Autor: ČTK, lena