Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cukrovkáři pozor! Tyhle rady jsou nad zlato aneb Jak se vyznat v DIA potravinách

30. srpna 2012 | 17:20

V České republice je více než 750 tisíc diabetiků a každoročně jich 50 tisíc přibývá! Pro cukrovkáře je nezbytné, aby sledovali údaje na etiketách, kde je uvedené množství sacharidů, které výrobek obsahuje. Jenže, vyzná se v tom vůbec někdo?

Testy občanského sdružení Diadesatero nedávno upozornily na to, že nečekaně klesá zájem spotřebitelů o pečlivé studování etiket. Diabetici zkrátka věří, že je označení správné. Jenže při bedlivém průzkumu se přišlo na to, že produkty určené diabetikům nejsou dostatečně značené a výrobci tím často zatím beztrestně porušují zákon! Ze sedmnácti jimi náhodně vybraných produktů bylo jen pět výrobků správně označených a obsahovaly všechny údaje, které měly.

Nejvíc překvapující bylo, že každý druhý náhodně vybraný produkt byl označený jako sugar free neboli bez cukru, a přitom obsahoval fruktózu, tedy ovocný cukr. Podle Diadesatera sice až sedmdesát procent všech českých diabetiků pravidelně nakupuje DIA výrobky, na druhou stranu se příliš neorientují v tom, co by měl jejich výrobek obsahovat. Přitom jsou pro ně tyto informace životně důležité!

Kdo se v tom má vyznat?

Cukrovka
Autor: profimedia.cz

Za informační chaos můžou hlavně výrobci, kteří nepoužívají jednotné značení a zároveň ve svých značeních dělají chyby. V dia koutcích najdete výrobky s označením bez cukru, sugar free, vhodné pro diabetiky, slazeno fruktózou, bez přidané sacharózy, light, 0 % cukru, s náhradním sladidlem, aj. I když je naší legislativou jasně dané, co musí jednotlivé produkty splňovat, mnohdy tomu tak není a sami spotřebitelé se v tom většinou ani nevyznají. Podle Sdružení Diadesatero se na našem trhu stále vyskytují klamavě značené výrobky.

Samostatné označení DIA už není možné používat na obalech, povolené je pouze označení „vhodné pro diabetiky“ nebo „vhodné pro diabetiky v rámci stanoveného režimu“. Na každém výrobku musí být bez výjimky v českém jazyce uvedené složení, včetně kalorické hodnoty, obsahu cukru, tuku, sacharidů i bílkovin.

V DIA výrobcích je třeba se dobře orientovat.
Autor: Profimedia.cz
Diabetici, pozor!

Měli byste pečlivě sledovat nutriční hodnoty: použitá sladidla, množství energie, obsah tuku, bílkovin a vlákniny. „Každá diapotravina by měla uvádět i přepočet na výměnné jednotky, aby kupující věděl, například kolik čokolády může sníst,“ uvedla nutriční terapeutka Jitka Andrášková z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Základem léčby diabetu 2. typu je diabetická dieta, přičemž hlavním doporučením je vyloučení řepného cukru, tedy sacharózy, z jídelníčku. Zároveň je většinou žádoucí, aby pacient zhubl, takže je nutné sledovat tuky. Pod pojmem cukr se rozumí nejen sacharóza (řepný či třtinový cukr), ale např. i fruktóza (ovocný cukr), glukóza (hroznový cukr) či laktóza (mléčný cukr ze syrovátky či mléka). V praxi to znamená, že pokud je na výrobku napsáno, že je slazený fruktózou, znamená to, že obsahuje cukr. Fruktóza je sice pro diabetiky vhodnější, protože má nižší glykemický index, ale musí se s ní počítat v denním příjmu celkových cukrů.

Stevia rebaudiana nahradí cukr a je zdravá
Autor: profimedia.cz
ZAOSTŘENO NA SLADIDLA A NÁHRADNÍ CUKRY

Mezi náhradní cukry patří například fruktóza nebo sorbit. Je ale třeba počítat s tím, že zvyšují kalorickou hodnotu i glykemii a musí se započítávat do denní dávky sacharidů. Nemocní s diabetem je logicky můžou konzumovat jen v omezené míře.

MEZI UMĚLÁ SLADIDLA PATŘÍ

a) nízkokalorická (mají o 30 procent méně kalorií než cukr), například sorbitol, xylitol, maltitol, mannitol.

b) zcela nekalorická, kam patří třeba sacharin, aspartam, acesulfam K a cyklamát. Jsou téměř bez kalorií, takže jsou vhodná pro diabetiky, snižují energetickou hodnotu pokrmů a nápojů a nepodporují kazivost zubů ani jiné zdravotní obtíže.

Největší mýty o dia potravinách naleznete ZDE

Autor: Jana Šlegrová, Kema