Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žhavé slunce útočí nejen na dovolené: Zabíjí nás rakovina kůže!

17. srpna 2012 | 05:51

Na jakou rakovinu se u nás umírá nejčastěji? Na rakovinu kůže! Počet nemocných roste. A nyní je riziko onemocnění extrémně vysoké.

Ozonová vrstva je posledních 19 měsíců nad Evropou velmi zeslabena a počet nemocných rakovinou kůže za posledních 40 let stoupl šestkrát! 

„V roce 1970 bylo hlášeno 316 melanomů, v roce 2009 to bylo už 2088 případů,“ potvrdil přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger a dodal: „Zatímco 4mm mateřské znaménko, které se změní v melanom, má za pět let úmrtnost až v 50 procentech případů, nádor prsu o stejné velikosti a ve stejném čase zabije jen pět procent pacientů.“

Naše kůže si slunce pamatuje

Zda vůbec onemocníme rakovinou kůže, nebo ne, přitom můžeme ovlivnit sami. Záleží jen na tom, jak moc se opalujeme, jestli se mažeme krémy a nosíme ochranné oblečení. „Naše kůže si pobyt na slunci dobře pamatuje. Jedny z nejhorších poklesů ozonové vrstvy byly ve 2. polovině 80. let a na začátku 90. let,“ vysvětlil Michal Janouch ze Solární observatoře Českého hydrometeorologického ústavu. Za současný stav, kdy je sice ozonová vrstva zeslabena, výhledově se ale bude stabilizovat, můžeme být prý ještě rádi. „Na dobrou úroveň stavu ozonové vrstvy ze 60. let minulého století, kdy začalo naše měření, se možná už ale nikdy nedostaneme,“ dodal Janouch.

Krásky a zahradníci v ohrožení

Touha po krásném opáleném těle končí často krutou diagnózou: Melanom kůže. Kromě krásek jsou v ohrožení muži nad 50 let. „Jde o klasické zahrádkáře, kteří chodí jen v kraťasech a sluníčku nastavují záda, aniž by se jakkoliv chránili,“ upřesnil Arenberger. Podle něj mnoho lidí, kteří objeví na svém těle podezřelé znaménko, podceňuje návštěvu lékaře právě z obavy kruté diagnózy.

Co je ozonová vrstva a UV záření?

Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 až 35 km nad zemským povrchem. Chrání planetu před ultrafialovým (UV) zářením. To je elektromagnetické záření, které je pro člověka neviditelné, má na nás ale značné negativní biologické dopady. „Jestli je zeslabená ozonová vrstva, poznají jen speciální přístroje. K zeslabování dochází nyní hlavně na jaře a v létě, ještě před 15 lety to byly jarní a zimní měsíce,“ vysvětlil Michal Janouch ze Solární observatoře.

Proč je maligní melanom tak zákeřný?

Vzniká často z mateřských znamének, napadá imunitní systém a metastázuje. I když je vyjmut, může se onemocnění po mnoha letech znovu objevit.

Statistika melanomů:

Rok - Výskyt

1970 - 316

2000 - 1413

2009 - 2088

Nejdůležitější je prevence!

Ročně melanomem onemocní 1500 lidí a 300 z nich zemře. „Melanom, odhalený ve svém počátečním stavu, je drobným chirurgickým zákrokem zcela vyléčitelný. Pacient se následně léčí například imunoterapií nebo dermatoterapií. Jako nikde jinde hraje u melanomu velmi podstatnou roli čas – zanedbáním prevence se vystavujeme riziku. Jakákoli změna v pigmentovém znaménku nebo objevení nové pigmentové skvrny je varující a měla by vést rovnou k dermatologovi.“ říká Hana Raková, korektivní dermatoložka a ředitelka kliniky Esthé-Laser.

Jak se chránit před škodlivým UV zářením?

* Používat krémy s dostatečným ochranným faktorem. Při běžném pobytu ve městech se doporučuje faktor 20, u moře faktor 50.

* Mazat dvakrát – tím se namažou i místa, která se při prvním natírání vynechala

* Děti, zvláště ty nejmenší, vůbec nevystavovat slunečním paprskům. Ty větší důkladně namazat nejméně »padesátkou«.

* Krém aplikovat v dávce 2 mg/cm2 a to 10 až 30 minut před pobytem a slunci

* Nosit ochranné oděvy, děti u vody certifikované plážové oblečení

* Chránit oči brýlemi s UV

Autor: rum, lmk