Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete otěhotnět a nedaří se vám to? Možná za to může endometrióza!

Endometrióza je velkým strašákem všech žen
14. srpna 2012 | 14:51

Endometrióza je jedním z nejčastějších gynekologických onemocnění u žen v reprodukčním věku. Je charakterizované přítomností děložní sliznice kdekoli jinde mimo dělohu. Neléčená nemoc vyvolává chronický zánět, může způsobovat  vznik srůstů v pánevní oblasti a je i častou příčinou poruch plodnosti...

Trpíte bolestmi v podbřišku a nepříjemnými pocity při sexu? Trápí vás silné a nepravidelné menstruační krvácení nebo nemůžete otěhotnět? Pokud vám tyto obtíže znepříjemňují život delší dobu, na nic nečekejte a navštivte gynekologa. Může jít o zrádnou nemoc, kterou je někdy těžké odhalit.

Endometrióza je jedním z nejčastějších gynekologických onemocnění u žen v reprodukčním věku. Je charakterizované přítomností děložní sliznice kdekoli jinde mimo dělohu. Neléčená nemoc vyvolává chronický zánět, může způsobovat vznik srůstů v pánevní oblasti a je i častou příčinou poruch plodnosti

Ženy mají nedostatek informací a podceňují nemoc

Jak ukázal aktuální průzkum mezi 14 000 ženami, 73 % žen, které o endometrióze slyšely, podceňovalo její prevalenci. Prevalenci podcenily dokonce i dvě třetiny žen (64 %), u nichž byla přímo diagnostikována, či bylo na tuto chorobu vzneseno podezření. Z průzkumu dále vyplývá, že téměř 80 % dotázaných žen uvedlo, že během svého vzdělání nebyly dostatečně informovány o tom, co je „normálně" bolestivá menstruace.

Endometrióza je velkým strašákem všech žen
Autor: Profimedia.cz

Pro pacientky s endometriózou existuje bezpečná a účinná léčba

Léčba endometriózy je dvojího typu, pomocí medikamentózních preparátů anebo chirurgická. Obě metody se mohou i vzájemně doplňovat. Principem je odstranění ložisek endometriózy, nebo zábrana jejich růstu. Analgetika (léky proti bolesti) slouží pouze k léčbě příznaků endometriózy. Základní onemocnění ovlivňují příznivě hormonální přípravky, které se podávají obvykle ve formě injekcí nebo tablet.

„Jednotlivé hormonální přípravky se liší nejen cestou podání, ale také svou účinností a výskytem nežádoucích účinků.“ popisuje aktuální možnosti pro pacienty gynekolog doc. MUDr. Eduard Kučera.

Ženám trpícím endometriózou jsou nově k dispozici také specializované webové stránky www.bolestivamenstruace.cz, kde naleznou informace o tom, co je endometrióza, jaké jsou její příznaky, jak probíhá diagnóza i jaké jsou možnosti léčby, dále poradnu s gynekologem.

Autor: ema, sim