Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženské téma: Za gynekologa chceme raději muže!

Tak jakého doktora byste si vybraly?
10. srpna 2012 | 16:57

Pamatujete si své první pocity, když jste musely jít na první kontrolu na gynekologii? Také vám tehdy přišlo nemyslitelné, že by vás prohlížel muž? Dnes je vše jinak. Drtivá většina žen si za své ošetřující lékaře vybere právě muže.


Jsou gynekologové citlivější a gynekoložky chápavější?
Mladší ženy, nebo ty se základním vzděláním, více preferují gynekology-muže. Jako důvody uvádějí dobrou zkušenost a to, že muži jsou citlivější, ohleduplnější a mají lepší přístup k pacientkám než gynekoložky. S rostoucím věkem je ženám čím dál lhostejnější, jestli je jejich gynekologem muž, nebo žena. Ženy, které se radši nechají vyšetřit ženou, to považují za přirozenější. Gynekoložky jsou podle nich chápavější než jejich mužští kolegové.

Co si o gynekolozích myslí muži?
Muži mají trochu zkreslené představy o tom, jaké ošetření ženám lépe vyhovuje. Pomineme-li, že jedna třetina mužů na otázku ženských preferencí nedokáže odpovědět, pak mezi ostatními muži mírně převládá názor, že ženy dávají přednost gynekoložkám před gynekology. Výrazně častěji jsou o tom přesvědčeni mladí muži a muži vysokoškoláci. Důvodem je, že si myslí, že gynekoložky jsou při prohlídkách přirozenější a chápavější.

Jak chodíme na preventivní prohlídky
Téměř tři čtvrtiny žen ví, že na pravidelnou gynekologickou prohlídku by se měly dostavit jednou ročně. Dalších 22 % žen žije v přesvědčení, že na prevenci mají nárok vícekrát do roka. Většina žen prohlídku pravidelně podstupuje, 30 % z nich v průzkumu uvedlo, absolvuje gynekologické vyšetření dokonce častěji než jednou ročně. Je ovšem alarmující, že tři procenta žen ještě nikdy nebyla na gynekologické prohlídce. Ženy starší 45 let by měly jednou za dva roky podstoupit vyšetření prsou mamografem, přitom 13 % z nich ještě nikdy na mamografickém vyšetření nebylo.

Kdo za mě pohlídá kontroly u lékaře?
Některé pojišťovny si uvědomují důležitost zdravotní prevence a nabízí klientům k životnímu pojištění také zajímavé asistenční služby. „V rámci nového programu přinášíme klientům kompletní přehled o tom, na jakou preventivní péči mají nárok. Kromě toho jim preventivní prohlídky u zvolených specialistů zajistíme a na blížící se termín je včas upozorníme pomocí SMS zprávy. Pokud ženy i přes dodržování odpovědného přístupu ke svému zdraví onemocní rakovinou děložního čípku nebo prsu, získají od nás jako podporu v nemoci dvojnásobně vysoké pojistné plnění,“ vysvětluje Martin Zemánek, ředitel Odboru životního pojištění České pojišťovny.

Autor: ema