Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co všechno se dá vyčíst z očí? Nálada, nemoci i HIV!

Nechte si pečlivě vyšetřit svoje oči!
3. srpna 2012 | 06:14

Oči o člověku mohou prozradit mnoho. Radost, strach, sílu vítězství i zklamání z prohry. Kromě prozrazení právě prožívaných emocí, jsou i klíčem k diagnostice mnoha chorob celého organismu.


Pleť v okolí očí je velmi jemná, proto se na ní nejvíce odráží únava, stres, dehydratace, přibývající léta i poskytovaná péče. Papírově tenká a vrásčitá kůže prozrazuje, že oči příliš zatěžuje sluneční záření, velké váčky pod očima mohou signalizovat špatný stav vnitřních orgánů. Vodnaté váčky poukazují na špatně pracující ledviny a tukové na přemíru hlenu a tuku v ledvinových tkáních.

Kruhy pod očima mohou souviset s vyčerpáním a poukazovat na špatnou činnost jater, ale mohou být i naprosto neškodné a geneticky dané.
Otoky očí se objevují například při nedostatečné funkci štítné žlázy. Každé ráno napuchlá oční víčka žalují na nedobrý stav ledvin. Zduření pod víčky signalizuje nahromadění hlenu v močovodech, vaječnících či v děloze, které vytváří prostředí pro aktivitu bakterií a vznik zánětů. Drobné žlutobělavé skvrnky na vnitřním okraji víček prozrazují poruchu metabolismu lipidů, aterosklerózu (onemocnění tepen) i onemocněních jater.

oko
Autor: Profimedia.cz

„Během komplexního očního vyšetření je možné odhalit nádory na mozku, nitrooční nádory, některé druhy leukémie, infekční onemocnění typu borelióza či toxoplazmóza nebo pásový opar. Možné je rozpoznat i počínající autoimunitní onemocnění, která postihují nejprve oči, poté ledviny, srdce, kůži a pohlavní orgány. V některých případech odhalí vyšetření zraku také virus HIV,“ vysvětluje primářka oční kliniky NeoVize Věra Kalandrová.

Geny skryté ve vláknech duhovky

Oko je v řadě případů první snímač, který zaznamenává degeneraci vnitřních orgánů. A to dokonce čtyři až pět let před vznikem chronického stavu onemocnění. Když se podíváte na duhovku, vidíte, že je složená z vláken paprsčitě vybíhajících z panenky. U některých očí jsou tato vlákna nahuštěná na sobě, a u jiných jsou daleko od sebe. Toto je velmi důležitá vlastnost, která určuje sílu genetické konstituce. Úplně zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná v bezprostřední blízkosti, bez známek porušení. Pokud je barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Větší náchylnost k onemocněním se projevuje odbarvením, barevnou nerovností, pigmentovými ložisky nebo deformacemi ve vláknech. Na pohled patrné mezery už svědčí o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření.

Jednotlivé části duhovky se vážou k orgánům nebo funkcím lidského těla. První od panenky má vztah k žaludku, druhá ke střevům, třetí ke krevnímu a míznímu systému. Čtvrtá ke žlázám a tělním orgánům, pátá ke svalům a šestá (nejdále od středu) se vztahuje ke kůži a vyměšování.

Porušená vlákna v duhovce
Autor: www.neovize.cz
Levá duhovka odpovídá levé straně těla. Obecně se dá říci, že stav orgánů a funkcí horní části těla se zrcadlí v horní části duhovky a orgány a funkce dolní části těla v dolní části duhovky.

O bílých skvrnách na duhovce se předpokládá, že vznikají následkem zánětu, přílišného dráždění a stresu. Tmavé skvrny se prý objevují, když některá část těla nepracuje správně.

Autor: ema