Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

3 důvody, proč pobyt u moře prospěje vašemu zdraví

Užijte si letní dovolenou plnými doušky!
10. července 2012 | 15:27

Přímořské klima má blahodárné účinky na lidské zdraví. Pokud letos přemýšlíte o dovolené u rybníka, protože chcete ušetřit, zkuste to ještě přehodnotit. Zvláště pokud je vaše dítě alergik, trpí atopickým ekzémem či lupenkou, nebo máte zdravotní problémy vy osobně.

Domácí dovolená je většinou levnější, nenabízí však přidanou hodnotu v podobě blahodárných účinků na lidský organismus. Investice do pobytu u moře bude současně investicí do vašeho zdraví. A to se penězi vyčíslit nedá.

Finance vložené do přímořské dovolené vám přinesou dvojí efekt. Nejenže si odpočinete, zasportujete a opálíte své tělo, ale také podpoříte imunitu na celý rok.

Moře celkově posílí vaši imunitu

Dobře známým faktem je prospěšnost látek obsažených v mořské vodě pro lidský organismus. Minerály a stopové prvky, jako je sodík, hořčík, vápník, brom nebo jod, prospívají imunitnímu systému.

Užijte si letní dovolenou plnými doušky!
Autor: CK Neckermann

„Blahodárný vliv mají zejména na zdraví pokožky, což ocení lidé, které trápí například atopický ekzém nebo lupenka. Uvedené látky však posilují také bezproblémový krevní oběh a látkovou výměnu. Vitamin D, který získáváte ze slunečních paprsků, zase zvyšuje imunitu. Nezapomeňte však používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem,“ říká MUDr. Zdenka Kopecká.

Sluneční paprsky pomohou získat vitamin D

Vitamin D je velice důležitý stavební kámen naší imunity. Pokud jej má tělo málo, nemá pak dostatečnou schopnost odolávat virům a bakteriím. Pobyt na slunci je zaručeným zdrojem tohoto důležitého vitaminu. Syntéza aktivní formy vitaminu D probíhá, když UV paprsky pronikají kůží do lidského organismu, k čemuž máte při letní dovolené ideální příležitost se v rozumné míře věnovat.

U moře se lépe dýchá

Mořský vzduch je vlhký, slaný a přesycený minerály. Zároveň pomáhá rozpouštět hleny v dýchacích cestách a čistí sliznice. Nízká koncentrace prachových a pylových částic u moře je ideální pro pobyt alergiků a astmatiků, kterým se zde lépe dýchá. Je však dobré si předem zjistit, zda v destinaci zrovna nejsou aktivní alergeny, na něž jste citliví.

Plus doporučení na závěr – U moře ideálně více než týden

Každý den pobytu u moře se počítá, ale samozřejmě je ideální, když zde strávíte dva či více týdnů. „Nejprve si několik dní zvykáte na jiný denní rytmus či podnebí a teprve pak začínáte řádně relaxovat. Zejména starším lidem, kteří se stávají stále početnější skupinou zákazníků, doporučuji dostatečnou aklimatizaci a v první dny bez náročnějších aktivit,“ uzavírá Tatiana Poláková.

Užijte si letní dovolenou plnými doušky!
Autor: CK Neckermann

Autor: ema