Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První pomoc pro nešiky. Čím se ošetřit?

9. července 2012 | 06:23

Nemusíte být zrovna nemehlo, ale sem tam nějaká nehoda postihne i vás. Spálenina od žehličky, pořezané lýtko při holení, nebo puchýře z bot. Máte správné vybavení na rychlé domácí ošetření?

 

Ráno se probudíte a ještě rozespalá po cestě do koupelny zakopnete o hračky vašich ratolestí a během zachytávání o dveře si pořádně odřete loket.

Ty nové lodičky, co jste si koupila do práce pěkně dřou a vy se musíte smířit s tím, že tahle elegance vás stojí zkrvavené paty.

Stále se nemůžete zbavit mozolů z víkendové práce na zahradě, a když si konečně najdete čas vyžehlit tu obrovskou hromadu prádla, podaří se vám popálit o žehličku. Domácí úrazy na nás zkrátka číhají všude.

V případě, že se nám neštěstí nepodařilo zabránit, následky nejsou vážné a vy si vystačíte s domácím ošetřením, neměla by vám chybět správně vybavená lékárnička.

Nejvíc úrazů se stane v kuchyni

Nejvíc domácích úrazu se stává při vaření
Autor: profimedia.cz
Podle průzkumu je ale místem s nejfrekventovanějším výskytem domácích úrazů kuchyň. Už při přípravě lahodných pokrmů často teče krev. Během vteřiny se totiž můžeme říznout o čepel nože.

Kuchyňské nože by měly být co nejvíce ostré a nabroušené. Mylně se domníváme, že manipulací s tupějším nástrojem si ublížíme méně. Čím je nůž méně ostrý, tím častěji dochází k úrazům, neboť může po řezané potravině sklouznout a řez není ostrý. Nože po použití okamžitě omyjte a uložte na bezpečné místo.

V kuchyni vždy dbejte na to, aby podlaha byla naprosto suchá a nedošlo k uklouznutí. Používejte chňapku a obezřetní buďte i při přenášení horkých hrnců nebo nápojů. Stávají se případy, že se uklouzne, upadne a vařící tekutina opaří kůži a způsobí těžké popáleniny.

Drobné úrazy a malé ošetření

Základní varianta lékárničky většinou obsahuje obvazy, elastické obinadlo, pinzetu, teploměr, léky na bolest, léky proti horečce nebo léky na zažívací potíže. A hlavně náplasti, které by měly být nejlépe všeho druhu.

Při žehlení se můžete snadno spálit
Autor: profimedia.cz
Je dobré je mít po ruce nejen v domácnosti, ale i například při sportu a společných rodinných výletech.

Ven sebou ale nemusíte tahat celý arzenál první pomoci, stačí vám jednoduché, přitom účinné přípravky, které zastavují krvácení, dezinfikují a mají hojivé a regenerační účinky.

Praktické ženy v těchto případech sáhnou například po tekutém obvazu akutolu, který se stal osvědčenou první pomocí pro různé oděrky a drobná poranění.

Hodí se ale například i když vím sjede žiletka při holení nohou. Náplast na lýtku totiž k letní sukni zrovna moc neladí.

Na popáleniny se zase osvědčil chladivý hydrogel, který zabraňuje vzniku jizev a pomáhá obnovovat narušenou tkáň.
Pokud se vám při žehlení hordy prádla stávají malé nehody s žehličkou, nebo blízké setkání s troubou při pečení nedělního oběda nezůstává bez následku, určitě se hodí.

Když náplast, tak speciální

Na odřená kolena vašich dětí mějte vždy po ruce náplasti s antibakteriální polštářkem obsahující ionty stříbra, které tvoří účinnou ochranu před infekcí.

Pokud se vám z letních střevíčků dělají puchýře, či trpíte na kuří oka, nezoufejte i na ně existují "specialisté" a nohy budou za pár dní zase krásné.

Gelové náplasti na puchýře, které podporuje hojení nejsou žádná novinka. Teď jsou ale navíc napuštěny esenciálním levandulovým olejem, který nejen léčí, ale nohy i příjemně provoní. Na citlivá místa náchylná k puchýřům je můžete použít i preventivně.

Náplasti na puchýře s vůní levandule
Autor: archiv firmy

Co vám zajistí první pomoc při drobných poraněních:

Autor: bak