Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečí horka: 5 tipů jak předejít intarktu či mrtvici

V parných letních dnech je riziko infarktu vyšší. Zdravotní záchranná služba vyjíždí mnohem častěj
7. července 2012 | 06:23

Do Česka dorazily tropy! Vysoké teploty parných letních dní ovšem znamenají zvýšené riziko infarktu, mrtvice nebo embolie pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak nebo žilní onemocnění. Ale nejen pro ně.

Infarkt, mrtvice a plicní embolie. Taková jména nesou nejčastější tři letní zabijáci. Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou nemocnosti a invalidity a zároveň se kvůli ní v Evropě nejvíc umírá.

Podle odborníků je to daň za náš nevhodný životní styl. Kouříme, málo se hýbeme, jíme špatně a hodně, což srdci a cévám škodí. „Člověk ve vyspělých zemích je tvor sedící u televize, kouřící, jezdící autem, který stres řeší jídlem. A to je vražedná kombinace,“ tvrdí český kardiolog Jan Pirk.

Mrtvice postihne až 40 tisíc lidí ročně Za nezdravý a lenošivý způsob života si velmi záhy můžeme "vysloužit" odměnu v podobě aterosklerózy, tedy zúžení nebo ucpání tepen. Ateroskleróza se většinou rozvíjí bez jakýchkoliv příznaků i po několik let.

Když se první příznaky objeví, jde pak už o pokročilé stadium. To poté může vést nejčastěji k infarktu, plicní embolii nebo cévní mozkové příhodě, lidově mrtvici. „V České republice mozková mrtvice postihne až 40 tisíc lidí ročně,“ říká Ondřej Škoda, primář neurologického oddělení Nemocnice Jihlava.

Srdeční potíže jsou u nás častější než rakovina.
Autor: profimedia.cz
Jak můžete předejít infarktu?

1. Omezte kouření

2. Pohybové aktivity si nechte až na večerní hodiny, kdy slunce tolik nepálí

3. Nevycházejte ven přes poledne

4. Pravidelně a dostatečně doplňujte tekutiny

5. Rizikové skupiny (cukrovkáři a lidé s dědičnými dispozicemi) by si měly hlídat krevní tlak a nezapomínat na pravidlené kontroly u lékaře

Autor: Julie Ravingerová, zunk, Kbak