Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chodíte k vodě? Dejte si pozor na plísňová onemocnění nohou!

2. července 2012 | 14:50

Umělé nehty, veřejné bazény i šatny. To všechno může být příčinou plísňového onemocnění nohou, především nehtů. Myslíte si, že se vás to netýká, nebo nevíte, co to přesně znamená? Čtěte, a dejte si pozor!

„Plísňová onemocnění nohou, zejména plosky, meziprstí a nehtu, patří mezi nejčastější onemocnění v ordinaci dermatologa. Rozvoj onemocnění podporuje pocení, nevhodná obuv, nesprávná hygiena a celkové oslabení organismu. Není pravdou, že plíseň nehtu je „neškodná“. Postižení nehtové ploténky může být vstupní branou pro sekundární infekci. Může tak docházet k rozvoji růže (erysipelu), zánětu lymfatických cév (lymfangoitidě) a dalším komplikacím,“

upozorňuje na nebezpečí Doc. MUDr. Josef Karásek CSc, dermatolog.

Nohy
Autor: Profimedia.cz

V případě nehtové mykózy je velmi důležitá prevence, zvláště pokud se pohybujete ve veřejných šatnách a bazénech. Důsledná hygiena je základ, dále pak opatrnost při manikúře a pedikúře.

Jak léčit nehet postižený mykózou

„Při léčbě je třeba začít u hygieny, která působí i jako prevence. Doporučuji používat preparáty s desinfekčním účinkem, pravidelně nohy mýt a dobře osušovat, zejména pak opomínané prostory mezi prsty. Také bychom měli častěji měnit ponožky a používat ty kvalitnější, které dobře větrají a mají antibakteriální vlastnosti. Stejná zásada platí i pro obouvání. Kvalitní boty, v teplejších měsících větratelné, jsou podmínkou. To nejzásadnější ovšem je používat vhodná antimykotika, kterými dlouhodobě poškozené nehty plísně zbavíme,“ doporučuje Jaroslav Fešar, diplomovaný pediatr.

Domácí léčba by měla trvat minimálně měsíc, ačkoli již po několika dnech vidíme výsledky. Při léčbě antimykotickými preparáty je kromě pravidelné aplikace důležité každý týden nehty opilovat jednorázovým pilníčkem.

Jak vypadá zdravý a jak nehet postižený mykózou
Autor: Profimedia.cz

Kdy domácí léčba již nestačí?

Dermatolog upozorňuje, že pokud ani po dvou měsících domácí léčby nevidíme zlepšení, nebo pokud i v kratším časovém intervalu vidíme šíření mykózy, dostaví se bolest, rozpad nehtu, nebo hnisání pod nehtovým lůžkem, měli bychom zajít k lékaři co nejdříve.

Léčbu mykózy nehtů bychom neměli zanedbávat

Ačkoli nám může připadat, že nehtová mykóza není závažný problém a že nám vlastně ani nijak nepřekáží, doktor Karásek upozorňuje na nemalá rizika: „Neléčená plíseň nehtu postupně zachvátí celé nehtové lůžko, může dojít k rozpadu nehtové ploténky, obnažené lůžko se tak stává velmi zranitelné a může být vstupní branou pro infekci. Nejčastěji tak dochází k vniknutí streptokokové infekce do organismu, které se potom na dolních končetinách projeví akutním zánětlivým onemocněním- tzv. růží neboli erysipelem. Onemocnění se pak rádo vrací a je třeba jej léčit celkovými antibiotiky, nezřídka za hospitalizace.“

Umělé nehty mohou způsobit potíže

Umělé nehty plní funkci estetickou nebo léčebnou. Nehtová ploténka slouží především k ochraně nehtového podloží.  Pokud je nehet poškozený či zcela chybí, může docházet k poškození nehtového orgánu.

Nohy
Autor: Profimedia.cz

Ať už se tedy jedná o náhradu estetickou či léčebnou, je třeba dbát na zvýšenou péči o hygienu a pravidelně pozorovat jakékoli změny ve tvaru či barvě nehtu. Rozhodně by se ale neměly aplikovat umělé nehty na nehty s mykózou.

Pediatr nedoporučuje nosit umělé nehty na nohou jen z estetického důvodu. Nemá-li to léčebný charakter, tak většina lidí nepřistupuje k péči o umělé nehty s takovým respektem a často nedodržují dostatečnou hygienu. Pozor také na barevné gely na nohách, jelikož lidé dlouhodobě nemusí pod nehtem pozorovat případné změny tvaru nebo barvy.

Autor: ema