Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tipy pro zdraví: Objevte sílu letních bylinek!

Objevte obrovsky lečivou sílu bylinek, které potkáváte téměř den co den!
1. července 2012 | 06:22

Je tisíc způsobů, jak po zimě očistit a povzbudit organismus. Ale ten nejpřirozenější je sáhnout po bylinkách.


- Pro krásu
Ve vodě s bylinkami se koupaly nejen naše babičky, ale už staří Egypťané a Římané. Dokázali z nich vařit nejrůznější lektvary nebo připravovat krémy. Nemáte chuť to také zkusit? Jako pleťovou vodu můžete použít vývar z kopřiv, heřmánku, květů měsíčku nebo listů jitrocele. Růst vlasů zase podpoří kopřivový nálev, odvar z heřmánku, šalvěje nebo květů petrklíče.

- Pro duši
Odpočiňte si a naberte síly v bylinkové koupeli. Skvěle vám prokrví pokožku, pomůže upravit činnost žláz s vnitřní sekrecí a naladí psychiku. Ideální je dát si ji před spaním. Do horké vany přilijte odvar z meduňky, máty, mateřídoušky nebo kopru. Na koupel stačí dvě stě gramů rostliny.

- Pro chuť
Některé léčivky můžete použít jako koření nebo přímo k přípravě pokrmů. Magdalena Dobromila Rettigová ve svých receptech nabízí například polévku ze šťovíku (u nás na vesnici se dělá docela běžně), listů sedmikrásek a fialek. Známý je i kopřivový špenát nebo nádivka.

- Pro zdraví
Bylinky umějí očistit organismus, povzbudit krvetvorbu, léčit rýmu, kašel, žaludeční potíže nebo chřipku. Obvykle platí pravidlo, že jeden šálek nestačí. Čaje je třeba popíjet alespoň dvakrát denně po dobu pěti až sedmi dnů.

Kopřiva
bylinky
Autor: Profimedia.cz

Ideální je sbírat mladé a svěží rostlinky, ze kterých je dobré vařit očistné čaje. Dvě lžičky bylinky zalijte šálkem vroucí vody a nechte patnáct minut luhovat. Pijte třikrát denně. Z kopřivy ale můžete připravit i pleťovou masku pro mastnou pleť.

Podběl lékařský
bylinky
Autor: Profimedia.cz

Je skvělý lék na kašel ale užívá se i při bolestech v krku nebo zánětu dásní. Čaj z listů a květů by se neměl užívat dlouhodobě (jen v průběhu nemoci – zhruba sedm dnů), protože některé látky, které podběl obsahuje, můžou mít škodlivý vliv na játra.

bylinky
Autor: Profimedia.cz

Sedmikráska

Zbaví vás kašle a uvolní hleny při rýmě. Pokud ji v čaji zkombinujete s podbělem, získáte silnou zbraň proti nastydnutí. Sedmikráska je skvělá nejen jako čaj, ale i v salátech a sladkých dezertech.

bylinky
Autor: Profimedia.cz

Zaexperimentujte si a přidejte ji do polévek, omáček nebo těstovin. Vyzkoušejte i salát. 200 gramů sedmikrásek propláchněte a smíchejte s 200 gramy nastrouhané mrkve. Pokapejte citronovou šťávou, ochuťte olivovým olejem a osolte.

 

Hluchavka

Mladé listy bílé nebo skvrnité hluchavky použijte do salátu nebo do zapékaných pokrmů. Hluchavkový odvar je skvělý na chřipku i angínu, ale doporučuje se i při nervozitě a nespavosti. Koupel v odvaru z květů působí protizánětlivě a urychluje hojení ran.

Objevte obrovsky lečivou sílu bylinek, které potkáváte téměř den co den!
Autor: Profimedia.cz

Autor: Marie Vinická, Kema