Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemství našich snů: Co nám chce podvědomí vlastně říct?

31. května 2012 | 14:18

Létání, padání, honičky, hadi i mimozemšťané. Tahle témata se sny nás všech prolínají častěji, než je obvyklé. Zdá se, že máme společného mnohem víc, než si myslíme. Pojďme si proto ty nejfrekventovanější společné sny vysvětlit.

Proč se těhotným ženám často zdá, že porodily a pak se už o své dítě nechtěly starat? Proč nás alespoň jednou za život ve snu děsí hadi a svého mimozemšťana již viděla téměř každá z nás?

Báječné létání

Kdo si ještě během spánku nezaplachtil, ať se urychleně obrátí na snového skřítka se stížností, protože tyhle lety stojí za to. Létání je absolutní slast. Zjistili jsem dokonce, že každý z našich známých má jinou lítací techniku. Já plavu vzduchem prsa, případně skáču velkými skoky z paneláku na panelák jako Spiderman. Jiní dokáží létat i na kobercích či vsedě.

Nejzajímavější postoj k aerosnění má Freud. Tak pozor. Podle něj souvisí s erekcí. Protože ta je jediným pohybem, při kterém tělo dokáže překonat gravitaci. A když se o létání zdá ženám, měly by se zamyslet nad tím, zda pánům nezávidí tuhle jejich nadpřirozenou schopnost, která je metaforou mužnosti, nezávislosti, dravosti, akceschopnosti, samostatnosti. Sigmunde, vy šibale jeden!

Kdo si ještě během spánku nezaplachtil, ať se urychleně obrátí na snového skřítka se stížností, protože tyhle lety stojí za to.
Autor: profimedia.cz
Jako zralé hrušky

Co se týče padání, ve snech padá kdekdo. Ale, co je úžasné, dopadá se zřídka. Často se místo závěrečného buch prostě vzbudíme a pocítíme nával štěstí, že to nebylo doopravdy. Ale srdce nám buší jako tenkrát, když jsme si tahali maturitní otázky. Kdyby nás během snění padacího snu někdo zvěčnil kamerou, o což opravdu nestojíme, zřejmě bychom viděli, že při tom házíme rukama a nohama, snažíme se něčeho zachytit. Právě tyto pohyby nás zpravidla probudí. Chválabohu.

Specialisté v souvislosti s padáním mluví o nejistotě, o věcech, které se nám vymykají kontroly v práci či lásce. Ale čím si vlastně můžeme být natrvalo jisté? Ničím. Prý ani tím pánem, který sladce sní deset centimetrů od nás svůj vlastní sladký sen a podle jeho úsměvu v něm figuruje přinejmenším Heidi Klum. Zkrátka ničím. Nu a proto občas padáme.

Už je to tu zase

Opakující se sny. Katce se už několikrát zdálo, že jí ukradli kabelku se všemi poklady. Andrea padá do šachty ve výtahu alespoň jednou za rok a Lenka se prochází po městě nahá. Když má štěstí, tak jí Hypnos ponechá alespoň kalhotky. Když je to tu už zase, jen v bledě modrém, berte řeč svého podvědomí dvakrát tak vážně.

Zdá se vám o tom, že stojíte před tabulí a v hlavě máte úplně prázdno?
Autor: profimedia.cz
Znovu před tabulí

Na základní, střední, vysoké škole, co na tom záleží. Důležité je jen to, že nevíte vůbec nic. Nechodila jste na přednášky a nedostanete zápočet. "Je to setkání s autoritou. Máte se předvést. Co umíte? Pátrejte, proč máte strach ze selhání. Když se znovu ocitáte ve třídě, ptejte se, proč vás tam sen posílá. V čem se to, co prožívám teď, podobá tomu, co jsem zažívala tehdy? Nebo si myslíte, že se něco potřebujete naučit?," říká o těchto snech psycholožka Marta Helingerov.

Autor: Madam Eva/Soňa Košíková, Klena