Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stop bolestem hlavy: 10 tipů pro rychlou domácí léčbu

Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit.
17. května 2012 | 11:04

Koho z nás někdy nebolí hlava. Rozhodně však nemusíme hned sahat po tabletkách. Domácí recepty jsou totiž stejně účinné, navíc levnější a vždy po ruce.

Vznik bolesti signalizuje, že s námi něco není v pořádku. Naštěstí ve většině případů nejsou potřeba žádné silné léky a potíže se dají utlumit jednoduchými domácími prostředky.

10 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy

1. Pijte hodně vody

Nedostatek tekutin vyvolává řadu zdravotních problémů včetně bolesti hlavy. Proto je důležité dodržovat pitný režim a pít dostatečné množství tekutin během celého dne. Nejlepší je kvalitní voda, pramenitá nebo minerální, čistá nebo ředěná ovocnými šťávami.

2. Udělejte si studený zábal lýtek

Je to osvědčená metoda při snižování horečky a zmírňuje i bolesti hlavy. Bavlněné pleny složte, namočte do studené vody, vyždímejte a obalte jimi obě lýtka. Na mokré pleny dejte ještě suché a přikryjte nohy dekou. Po 15 až 20 minutách zábaly odložte. Pokud bolest nepřejde hned, zábal zopakujte za hodinu znovu.

Bolest hlavy je někdy k nevydržení
Autor: profimedia.cz

3. Dejte si ledové obklady

Můžete použít sáčky s ledem. Přiložte si je na čelo a šíji. Stačí, abyste zabalili kostky ledu do velkého kapesníky. Ledový šok zúží cévy a tím zabrání šíření bolesti.

4. Zabírá kávou se šťávou z citronu

Šťávu z 1 citronu vymačkejte do šálku horké kávy a rychle vypijte. Dělá to hotové zázraky. Posílíte si tak krevní oběh a pozitivně ovlivníte stav cév v mozku.

Bolest hlavy může být nesnesitelná
Autor: profimedia.cz
5. Francovka na spánky a šíji

Přírodní mentol a extrakt z jehličí příznivě ovlivňují celkovou duševní pohodu. Natřete si spánky i šíji a zlehka masírujte jemným tlakem či krouživými pohyby, dokud se bolest nezmírní.

6. Horké obklady

Ručník namočte do horké vody, trochu ho vyždímejte a zabalte do dalšího ručníku, ale suchého. Horký obklad přiložte na šíji. Místo ručníku můžete použít i termoláhev s horkou vodou.

7. Střídavé lázně nohou

Připravte si do dvou lavorů teplou a studenou vodu. Potom střídavě namáčejte nohy jednou do teplé, pak do studené vody - podpoří to prokrvení a zlepší cirkulaci krve.

Bylinkový čaj
Autor: Isifa.com

8. Čaj z oregana nebo majoránky

Tyto bylinky obsahují vzácné oleje, které tlumí bolesti. Čerstvé nebo sušené lístky oregána nebo majoránky zalijte jako čaj. Chutný nápoj, který můžete osladit medem, si dopřejte několikrát za den.

9. Citronová kůra na spánky

Výborné na bolesti hlavy ze stresu a přepracovanosti je masírování spánků citronovou slupkou. Citron oloupejte, oddělte bílou část od žluté a tou žlutou si minutu až dvě masírujte spánky. Postup můžete opakovat vícekrát za sebou.

10. Akupresura

Tradiční čínská medicína zná odpovědi téměř na všechno. I při bolestech hlavy vám pomůže, pokud si budete 15 až 20 sekund palci tisknout na oba spánky. Opakujte i vícekrát po sobě.

Autor: lesk.sk, Klena