Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dejte si pozor na sladkého zabijáka: Cukr!

Naše potrvaviny jsou plné cukrů. Místo klasického, bílého cukru, zkuste radši ten ovocný
7. května 2012 | 06:43

Jen málokdo z nás laiků si uvědomuje, že bílý cukr, který naprosto běžně konzumujeme v nejrůznější podobě, patří k nejtoxičtějším potravinám, které si dopřáváme. Lékaři mu říkají bílý zabiják. Vědí proč.


Nespočetné testy zcela jasně dokázaly, že naše potraviny jsou plné jednoduchých cukrů. A jednoduchý cukr, zvaný glukóza, je skutečně jedním z největších toxinů, které jíme. Jeho přehnaná konzumace vede kromě jiného k obezitě a cukrovce.

Kolik kostek?
Cukr
Autor: Profimedia.cz

Dali byste si například k obědu jen tak osm kostek cukru? A na svačinu dalších devět? Odpoledne pak třeba dalších jedenáct? Asi těžko. Takhle ale naše potraviny sladí průmysloví producenti. V potravinách
se u nás cukrem opravdu nešetří. Dokonce ani v těch dětských. Spíš naopak.

Cukr, samý cukr

Osmdesát procent cukru, který sníme, nepochází z cukřenky na našem stole, ale z hotových potravin, které připravili výrobci. Pro ně je cukr nejlacinějším nositelem chuti, který mají k dispozici. Cukr vylepšuje texturu potraviny, zabraňuje přemnožení bakterií, zadržuje vodu v potravinách, zvýrazňuje aroma a spojuje zdánlivě neslučitelné chutě. Je dost důvodů pro to, aby výrobci cukrem vskutku nešetřili.

Cukr
Autor: Profimedia.cz

Nenechte se ošálit

Protože výrobci dobře vědí, že cukr není zrovna to nejlepší, skrývají jej pod různými označeními. Jinak řečeno, glukózu dávají do produktů pod různými názvy. Zdravá není například ani fruktóza neboli ovocný cukr – ta ale obsahuje i některé cenné složky, jakými jsou vláknina, vitaminy či antioxidanty. Ovocný cukr je rozhodně lepší variantou než klasický rafinovaný (bílý) cukr...

Co byste měli o cukru vědět:

1. Je nějaký rozdíl mezi cukrem z řepy a cukrem ze třtiny?
Není. V jídle rozhodně ani nepoznáte, z jaké plodiny cukr pochází. U nás je hlavní surovinou na produkci cukru cukrová řepa, jinde ve světě je to zmíněná cukrová třtina.

2. Co jsou jednoduché a složité cukry?
Cukr
Autor: Profimedia.cz

Existují jednoduché sacharidy, dvojcukry a složité sacharidy. Jednoduché (monosacharidy) dodávají sladkou chuť. Jsou obsaženy v ovoci (fruktóza, glukóza a galaktóza, která se společně s glukózou
nachází v mléce). Kromě sladké chuti přinášejí i zmíněné vitaminy, antioxidanty... Sladkou chuť mají i dvojcukry (disacharidy), z nichž je neznámější sacharóza čili řepný nebo třtinový cukr. Složité neboli
kompletní cukry (polysacharidy) jsou hlavně škroby. Nemají sladkou chuť, ale mají nezastupitelnou roli ve výživě. Jejich zdrojem jsou obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory.

3. Co znamená výraz pomalé a rychlé cukry?

Rychlými cukry se laicky nazývají právě jednoduché sacharidy a dvojcukry, protože se do krve vstřebávají velmi rychle (bílý rafinovaný cukr je v krvi za 15 minut). Složité cukry se štěpí postupně a pomalu, v průběhu několika hodin. Proto jsou pro organismus přínosnější než takzvané rychlé cukry.
Jak to funguje: když sníte něco sladkého, hladina cukru v krvi okamžitě stoupne. Zároveň začne slinivka produkovat více inzulinu, než je potřeba, a ten začne cukr rychle odbourávat. Množství cukru pak

Cukr
Autor: Profimedia.cz

opět poklesne. V té chvíli vyšle mozek signál, že máte hlad anebo chuť na něco sladkého. Pokud tělu dodáte energii v podobě sladkého nebo prostě nějakého jídla, časem se to projeví zvyšováním hmotnosti.

4. Je fruktóza zdravější než řepný cukr?

Není, ale... Fruktóza má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza. Je ale o třetinu sladší, takže se jí dávkuje méně, do krve se uvolňuje pomaleji a hladina krevního cukru nekolísá tak rychle. Proto se hodí
pro diabetiky. Fruktóza se také na rozdíl od sacharózy vyskytuje zcela přirozeně v ovoci, které je pro organismus díky vitaminům a dalším látkám hodnotnější než cukr.

5. Kolik cukru bychom měli denně přijmout?
Cukr
Autor: Profimedia.cz

Padesát až pětapadesát procent denního energetického příjmu by mělo pocházet ze sacharidů. Tím jsou ovšem myšleny právě polysacharidy, které najdeme v obilovinách nebo luštěninách.

6. Co jsou náhradní sladidla a náhradní cukry?

Náhradními cukry označujeme ty, které jsou z hlediska chemického složení stejné nebo podobné jako cukr, například fruktóza a laktóza. Náhradní a také umělá sladidla se vyrábějí chemicky – průmyslově (například sacharin, aspartam, acesulfam). Jsou to vlastně všeobecně známá „éčka“.

Autor: Silvie Risová, Kema