Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás břicho? Čtěte a dozvíte se proč!

Bolest břicha nás dokáže pořádně potrápit!
4. května 2012 | 06:13

Nejčastějším typem bolesti, pro který vyhledáváme  lékaře jsou ty, které na určitém místě v těle vznikají a na jiném se projevují. S čím ale souvisí bolesti břicha, která nás tak často trápí?

Bolesti mohou signalizovat lehkou nevolnost nebo pálení žáhy, ale i prasklý žaludeční vřed nebo zánět slepého střeva. Lékaři posuzují původ našich potíží mimo jiné podle „mapy bolestí“ pociťovaných v krajině břišní.

Bolest v okolí pupku a nadbřišku
Bolest břicha
Autor: Profimedia.cz

V okolí pupku se objevují počáteční bolesti apendixu („slepého střeva“) a tenkého střeva. Kolikovitou bolest v oblasti pupku způsobuje střevní obstrukce. V nadbřišku se projevuje bolest žaludku a pankreatu a někdy i žlučníku.

Bolest v nadbřišku, vyzařující buď do krku a čelisti nebo do obou horních končetin či zad může být jedním z projevů tzv. gastroezofageálního refluxu.  Je to způsobeno uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky. Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se často  rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku provází vedle dalších příznaků i střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí mimo klasické projevy pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva). Tupá bolest v zádech, boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha může provázet i ledvinovou koliku.

Bolest podžebří
Bolest břicha
Autor: Profimedia.cz

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vyzařuje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak.

Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení. Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří může být známkou dráždivého tračníku.

U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha. U akutní vředové choroby žaludku vzniká náhle krutá až nesnesitelná bolest s lokalizací v nadbřišku přecházející do levé lopatky, ramene a krku. Objevit se mohou i bolesti pravého ramene, jež zhoršuje dýchání a pohyb.

Bolesti v podbřišku

V podbřišku se hlavně u žen jedná o bolest vnitřních pohlavních orgánů, tlustého střeva, močového měchýře. Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva.

Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (např. křeče) ve střední horní části břicha, kolem pupku se během dvou až čtyř hodin se přesune do oblasti pravého podbřišku.

břicho
Autor: Profimedia.cz

Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují. Akutní gynekologické bolesti mohou mít charakter náhlé příhody břišní.

Bolesti břicha nepodceňujte

Nikdy se nerozpakujte jít s bolestmi břicha na vyšetření k lékaři. Sledujte příznaky, které vás potkají, abyste dokázali popsat, jakou bolest pociťujete, kam vystřeluje, za jakých okolností bolest nastala, zda po nějakém jídle, v klidu, jestli jste v předešlých dnech neměli nějaké slabší obtíže, například říhání, pálení žáhy či pocit nevolnosti.

Autor: ema