Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zdravý životní styl vás může i zabít! Závislost zvaná ortorexie

27. dubna 2012 | 16:55

Dodržovat zdravý životní styl je fajn, ale i tento příjemný zvyk se může zvrhnout do nepříjemné obsese. Kde končí hranice zvaná zdraví a začíná nebezpečná ortorexie?

Jíte hodně zeleniny a ovoce? Fajn, je to zdravé. Odmítáte sladkosti, vyhýbáte se tukům? To je skvělé. Pohrdáte chipsy? Hm, sympatické. Sledujete pozorně složení každé potraviny? I to je správně. Pokud se však čtení etiket nezmění v posedlost...

Články o zdravém životním stylu a stravování na nás vykukují z každého druhého časopisu či internetové stránky. Proti tomu také nelze nic namítat. Ale i zdravá výživa se může vymknout kontrole. V dobré snaze se může zvrhnout do extrému, který zdravý rozhodně není.

Zdravý styl nebo dril?

Věnovat se kvalitě svého života a jídla není nic špatného, naopak, tomu lze jen fandit!

Ale rapidně přibývá žen (i mužů), které to dokáží dotáhnout do neuvěřitelných krajností. Zdravá strava se stává jejich jediným smyslem života a mají silné výčitky, pokud poruší své zásady.

Zelenina je nejlepší pro dietu
Autor: shuterstock.com
Cítí se provinile, když konzumují nezdravé jídlo, nedůvěřují běžně nabízeným potravinám. Příliš pečlivě vše kontrolují, neustále hledají, jestli není v nějakém jídle chyba.

Do restaurace raději ani nevstoupí, na návštěvě odmítají jíst s různými výmluvami nebo si rovnou jídlo donesou z domu. Problém však opravdu nastává, pokud se seznam potravin, které jsou ochotni sníst, stále více zužuje.

Pokud totiž nemají po ruce zdravou potravinu, raději vůbec nejedí. Je to stejně nebezpečné jako mentální anorexie či bulimie.

Odborník na zdravou výživu MUDr. Igor Bukovský občas ve své ambulanci potká lidi, jejichž strava už skládá doslova pouze z několika druhů potravin.  

„Ortorexie se jeví jako porucha příjmu potravy, která nutí člověka postupně vylučovat různé potraviny z jídelníčku. Nejprve ty skutečně nezdravé, později i zdravé. Člověk postižený ortorexií si jídelníček postupně eliminuje jako důsledek svého strachu a neurózy,“ potvrzuje.

 „V extrémních případech takový člověk například konzumuje jen zeleninu, kterou sám vypěstoval, aby si byl jistý, že je "čistá".“

Fanatičky správné výživy:

Klára (32) má paranoiu z éček

Tato žena umí zpaměti odrecitovat obsah vitamínů a minerálů v kterékoli zelenině či ovoci. Každou potravinu, kterou najde v obchodě, dokáže okamžitě zhodnotit a zavrhnout jako nezdravou.

Je schopná strávit život běháním po obchodech jen proto, aby našla něco, co přesně odpovídá její definici zdravé potraviny. Do úst by nevložila nic, co obsahuje éčka.

Brokolice
Autor: profimedia.cz
Všichni v jejím okolí tvrdí, že do té doby, než se vdala a porodila, byla úplně normální. Vše začalo během těhotenství, ale zejména po narození syna, který trpěl atopickým ekzémem.

Doslova se vrhla na studium literatury o zdravé výživě. Podrobně zkoumala každé jídlo, co synovi předložila. Odmítla, aby chodil do školky, kde by musel jíst jídla plné éček a konzervantů.

"Co je na tom špatného? Proč mě všichni kritizují? Jen proto, že nedovolím, abychom jedli ty hnusné a nezdravé potraviny?" diví se Klára. Vůbec si nepřipouští fakt, že její snaha vařit a žít zdravě se stala až posedlostí, kterou trpí celé její okolí.

Právě kolem jídla u nich doma vznikají stále častěji velké konflikty. Na manželovu výtku, že se tím okrádají o společné zážitky u stolu, argumentovala, že je to lepší, než dostat rakovinu.

Nedávno se pohádala s dětskou lékařkou v poradně jen proto, že po očkování nabídla synovi lízátko. Doktorka jí na rovinu řekla, že stres a strach, zda sníme nějakou nezdravou potravinu, může být toxičtější než barvivo v lízátku.

Navíc i to, že extrémní posedlost zdravou výživou může paradoxně způsobovat, že se synův atopický ekzém nevyléčí, ba naopak se i zhorší.

Laura (34) maniačka s krabičkami

Zdravý životní styl byl odjakživa její koníček, ale když se stala editorkou úspěšného vydavatelství, stala se doslova posedlá knihami o zdravé stravě. Každý týden objevovala, co všechno v jídle škodí a co lze udělat pro své zdraví.

Domů si pořídila kopy knih s nejrůznějšími dietami a převratnými způsoby, jak si udržet zdraví. Do té doby neměla problém upéct buchty či udělat palačinky, nyní s nimi rázně skončila. Na černé listině se objevily například margaríny, většina mléčných výrobků, cukr, kofein, ale i vejce.

Seznam zakázaných jídel se stále rozšiřuje. K dětem a manželovi byla po prvních hádkách jakžtakž tolerantní, na sebe však byla stále přísnější. Úplně přestala jíst společná jídla.

Kamarádky ji říkají krabičková maniačka, protože si každé ráno připravuje sebou do krabičky zdravý jáhlový pokrm, aby nemusela být odkázaná na jídlo, co nezná. Jenže ona navíc odmítá s nimi chodit i na kávu...

Klíčky jsou dobré pro zdraví
Autor: profimedia.cz
Její posedlost rodině dokonce zkazila poslední Vánoce. Manžel se na druhý vánoční svátek jednoduše sebral a i s dětmi odjel ke své mámě. Na normální jídlo.

Souhlasí s ní, že na potravě ze jáhel, z pohanky, na klíčcích a podobně není nic špatného. Ale mít za ženu fanatičky, která vás nutí jíst pouze proso, jáhly, nebo naklíčené zrno, to prý nepřeje nikomu!

Nakonec i velikonoční svátky odmítl strávit doma, aby si užil běžného hodování. A Laura se stále upřímně diví: "Manžel mě dokonce donutil jít k psychologovi. Nechápu proč. Přece to s nimi myslím dobře…,“ říká.

Zdá se, že jí pomůže jedině léčba šokem, třeba když její vydavatelství zakoupí práva na vydání knihy o ortorexii...

 

Otestujte se: Netrpíte ortorexií?
1. Trávíte denně přemýšlením o zdravém jídle více než 3 hodiny?
2. Plánujete své denní menu více než 24 hodin předem?
3. Způsobuje vám větší radost představa, že konzumujete zdravé jídlo, než jeho samotná chuť?
4. Máte pocit, že kvalita vašeho života je přímo úměrná jen kvalitě vašeho jídla?
5. Jste na sebe o hodně přísnější a sebakritičtější v souvislosti s jídlem?
6. Cítíte se provinile, když konzumujete nezdravé jídlo?
7. Odvíjí se vaše sebeúcta od konzumace zdravého jídla?
8. Máte nad svým chováním větší kontrolu, když jíte správně a zdravě?
9. Pokud se máte setkat s přáteli při nezdravém jídle, raději se setkání vyhnete?

Výsledky:

4 až 5 kladných odpovědí naznačuje, že je vhodné si odpočinout od problémů spojených s vlastním stravováním.

Kladné odpovědi na všechny otázky znamenají, že jste zcela posedlá zdravou výživou. Je čas vyhledat odborníka nebo dobrého psychoterapeuta, který se zabývá poruchami příjmu potravy.

Autor: lesk.sk, bak