Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračná antibiotika: Kdy škodí a kdy nám mohou pomoci?

Nemoci jsou metla lidstva. Antibiotika vás proti nim ale dokáží ochránit. Nebo ne?
23. dubna 2012 | 10:55

Každý z nás prášky alespoň jednou v životě užíval. Ale víte, že antibiotika mohou být občas i zákeřná a spíše než pomoci, nám mohou uškodit?

Každý z nás to zná. S příchodem únavy a pocitu, že nejsme ve své kůži, se nám kolem krku, konkrétně kolem nosohltanu, začíná „chytat“ záludná choroba.

Vzhledem k tomu, že v dnešní době existuje mnoho zmutovaných forem tohoto onemocnění, nikdy nevíme, jaký průběh na nás čeká s nově chyceným virem.

Pokud se nám hned na začátku nepodaří přicházející chorobu zastavit, budeme čelit rozhodnutí správné a vhodné léčby. A teď přichází to zásadní rozhodnutí - antibiotika ano či ne?

atb
Autor: Profimedia.cz

 
Antibiotika se u nás užívají jen na lékařský předpis. Jejich podávání se řídí dvěma důležitými pravidly: užívají se v pravidelných časových intervalech a dostatečně dlouhou dobu. Je to proto, aby nedošlo k návratu nemoc a vzniku odolnosti (resistence) škodlivých bakterií vůči antibiotikům.
Věříte antibiotikům?
61,5%
38,5%
Děkujeme za Váš hlas!
8 hlasů
5 hlasů
 

Kdy antibiotika ano a kdy ne?

Antibiotika jsou látky, které zastavují růst bakterií nebo je přímo ničí. Účinkují tedy pouze na bakteriální infekce. Na ostatní druhy infekčních onemocnění, jako jsou záněty virové nebo plísňové, nepůsobí. Bakteriální zánět zpravidla nasedá na pozdní fázi virové infekce a obecně se projevuje přetrváváním nebo zhoršováním příznaků, změnou vodnaté nebo hlenovité sekrece v hnisavou. Teprve v tomto stadiu choroby uvažujeme dle celkového stavu pacienta o nasazení antibiotické léčby.
 

„Dobrou službu vám prokáží také bylinné masti, např. Psí sádlo, které se aplikuje mazáním na hruď a záda. Přítomné silice v masti zvyšují prokrvení tkání v oblasti hrudníku, dochází tak ke zvýšení sekrece hlenů a usnadnění vykašlávání. Inhalace silic uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání“ doporučuje MUDr. Markalousová.

atb
Autor: Profimedia.cz

V čem nám antibiotika mohou škodit?

Antibiotika jako léčivo nemocí nám pomáhají, ale měli bychom mít na paměti, že stejně tak mohou i škodit.

Především v případech, kdy je jejich užívání neuvážené. Mohou poškodit střevní mikroflóru, dále mohou způsobit přecitlivělost na určitou látku či oslabení imunitního systému, které může mít za následek opakované infekční onemocnění.

Vzhledem k tomu, že špatně vedená léčba antibiotiky může mít na lidský organismus řadu nepříznivých následků, neradno si s nimi proto zahrávat a nasadit nejdříve přírodní léčbu. Je důležité uvědomit si, že není jednoduché učinit rozhodnutí o užívání antibiotik, a proto ani není možné jejich zakoupení bez receptu od lékaře.

Autor: MUDr. Jana Markalousová, ORL, Kema