Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyzkoušejte! Za 6 týdnů ve skvělé kondici!

Za šest týdnů budete ve formě!
31. března 2012 | 14:09

Zdraví máte jako na houpačce, trápí vás únava a cítíte se pod psa? Začněte dělat drobné změny a za pár neděl budete fit. Velmi důležité je soustředit se každý týden jen na jednu věc!


1. týden: Zlepšete paměť

Nemůžete si vzpomenout, kde jste nechala klíče, pro co jste to vlastně šla a co jste chtěla říct? Podle odborníků můžou za zapomnětlivost hormony, premenstruační syndrom, ale také stres a nahromaděné nevyřešené problémy. Naštěstí se i paměť dá posilovat.
Co s tím?
Podle lékařů je paměť vlastně sval. Pokud ji používáte, posiluje se. Skvělým cvičením je luštění křížovek nebo sudoku, skládání puzzle, čtení knih… Pomáhají i malé změny. Stačí jít do práce jinou trasou nebo si čistit levou místo pravé ruky.

2. týden: Srovnejte krevní tlak

Pokud máte hodnoty nad 140/90, jde o vysoký krevní tlak, při němž stoupá riziko vzniku srdečních problémů. Jestliže jíte příliš mnoho tučných jídel, stresujete se a necvičíte, nebezpečí se několikanásobně zvyšuje.
Co s tím?
Vyhoďte cigarety, zhubněte, vyhněte se nadměrnému solení, tučným a slaným jídlům a nekupujte polotovary.

3. týden: Doplňte energii
Cvičením si člověk zpevní postavu!
Autor: Profimedia.cz

Jste unavená? Nejdřív je třeba zjistit, jestli nedostatek energie není důsledkem nějaké nemoci. Pokud si dopřáváte dostatek pohybu, v práci i doma se šetříte, a přesto už nemůžete, zajděte k odborníkovi. Ale nejdřív se zamyslete nad životním stylem. Kolik kávy a alkoholu denně vypijete? Nejíte moc sladkostí?
Co s tím?
Jezte potraviny obsahující železo. Dobré je červené maso, zeleninové polévky a luštěniny. Kromě toho se alespoň třicet minut denně hýbejte.

4. týden: Snižte hladinu cukru v krvi

Milujete čokoládu, po obědě sníte zákusek se šlehačkou a snídáte koblihy? Organismus začne produkovat glukózu, což může vést k cukrovce.
Co s tím?
Hlídejte si váhu i jídelníček. Někdy stačí jen drobné změny. Místo pečiva z bílé mouky kupujte celozrnné, sladká jídla si dopřávejte jen svátečně, používejte hnědý cukr. Pokud jste ve stresu, pravidelně odpočívejte, protože i stres přispívá ke zvyšování hladiny cukru v krvi.

5. týden: Potřebujete vlákninu
Zdravé jídlo
Autor: Profimedia.cz

Mnoho žen trpí zácpou nebo zažívacími potížemi. Problémy s trávením způsobují únavu a špatnou náladu. Nahromaděné jedy v těle zhoršují kvalitu pleti a můžou být příčinou zápachu z úst.
Co s tím?
Každý den snězte tři porce zeleniny nebo ovoce. Snídejte celozrnné výrobky a pijte hodně vody. Pokud vám to nepomůže, vyhledejte gastroenterologa, který prostřednictvím rentgenu tlustého střeva zjistí příčinu problému.

6. týden: Uhlídejte cholesterol

Jestliže máte vysokou hladinu špatného cholesterolu, ohrožují vás srdečně-cévní nemoci.
Co s tím?
Nebezpečná jsou tučná jídla, jako hranolky nebo smažené maso, ale i plnotučné mléčné výrobky, jídla z vajec, zákusky a sušenky.

Autor: vin, lesk.sk, Kema