Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatočte s obtěžujícím kašlem, víme jak!

Vykšlete se na kašel, my víme jak
11. března 2012 | 06:18

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků při chřipkových infekcích nebo prostydnutích. Toto období tomu právě přeje nejvíce. Za normálních okolností ale pomáhá čistit dýchací cesty.

Ze vzduchu se v našem dýchacím systému usazují nejen neškodné částečky různých nečistot, ale i viry.

Ty potom napadají sliznice hrtanu, průdušnice a plic. Kašel pak upozorňuje na nemoc nebo náhlou zdravotní komplikaci, kterou byste neměli podceňovat, protože vám může nepříjemně zkomplikovat život.

Jak kašel „funguje“?

Je příznakem dráždění výstelky dýchacích cest a má svou obrannou fyziologickou funkci. Výstelka dýchacích cest kromě jiného totiž zajišťuje, aby se škodlivé částečky, které vdechujeme, dostaly z našeho těla a vytlačuje je směrem ven.

Jestliže jsou tyto částečky větší nebo se chovají jako alergeny, vzniká kašel, kterým se snažíme původce dráždění odstranit. Podstatou kašle je hlubší a rychlejší nadechnutí a prudké vydechnutí, přičemž vzniká charakteristický zvuk.

Jak vzniká?

Je to obranný reflex a vzniká při podráždění kterékoli části dýchacích cest tak, že dojde k prudkému výdechu vzduchu z plic. Vykašlávat můžeme hlen, který vzniká při virózách nebo při pobytu v zakouřeném či prašném prostředí.

KAŠEL MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM:

* lehkého onemocnění, například zánětu horních cest dýchacích
* chronického onemocnění dýchacího ústrojí (astma)
* velmi vážného onemocnění dýchacího ústrojí (rakovina plic, TBC)
* onemocnění jiných orgánů (kašel může být projevem srdečního selhávání)

NEMOCI, KTERÉ PROVÁZEJÍ KAŠEL

CHŘIPKA

Její příčinou jsou viry, které se do těla dostávají nejen nosem nebo ústy, ale i vzájemným kontaktem. Nejdřív se u nemocného objeví bolesti hlavy nebo kloubů a horečka. Po několika hodinách se přidávají kašel a rýma.
Jak se projevuje: Zimnicí, bolestí svalů, horečkou vyšší než 39 stupňů Celsia, únavou, slabostí, bolestí hlavy a krku, suchým kašlem.
Co dělat: Aspoň 5 až 7 dní je nutné zůstat v klidu na lůžku, zabezpečit si dostatek tekutin a vitaminů – ovoce a zeleninu.

ZÁPAL PLIC

Postihuje část nebo celé plíce. Způsobují ho mikroorganismy, viry nebo bakterie, ale i plísně a paraziti. Oslabeným a těžce nemocným lidem může způsobit smrt.
Jak se projevuje: Zimnicí, horečkou až 40 stupňů Celsia, bolestí na prsou, úporným kašlem.

TUBERKULÓZA

V jakékoli části plic můžou bakterie tuberkulózy způsobit zánět. Část postižené tkáně odumírá a vznikají zánětlivá ložiska.
Jak se projevuje: Únavou, slabostí, nechutenstvím, horečkou, nočním pocením, bolestí svalů, suchým dráždivým kašlem.

ASTMA

Při astmatu jsou typické pískot, svíravý pocit na hrudi a kašel. Jde vlastně o chronické onemocnění průdušek. Při záchvatu, který vyvolávají léky, stres, vdechnutí nějakého alergenu a podobně, se průdušky stáhnou naplní se hlenem a zduří, takže vzduch z plic nemůže unikat.
Jak se projevuje: Typickým pískotem v hrudníku, kašlem, svíravým pocitem v hrudi nebo dušností.
Co dělat: Při záchvatu je třeba zůstat v klidu, lepší je posadit se a mírně se předklonit.

ZÁNĚT HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH

Tomuto stavu se říká nastydnutí. Může jej způsobit virus, který se do těla dostane nosem a slzným kanálkem.
Jak se projevuje: Typický je vodnatý výtok z nosu, bolest v krku, slzení z očí, kašel, teplota do 38 stupňů Celsia.
Co dělat: Potřebujete klid, na teplotu a ucpaný nos pomůžou běžně dostupné léky i řada domácích receptů. Vhodný je zvýšený přísun vitaminu C.

Autor: Silvie Risová, Kbak