Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

8 zázračných potravin, které vás zbaví bolesti bez léků

6. března 2012 | 06:18

Zase vás začala bolet hlava, koleno, či v krku a okamžitě automaticky saháte po utišujících pilulkách. Zaručeně vaší bolest utlumí, ale nezbaví vás jí trvale. Tyto zázračné potraviny naopak dokáží oboje.

Pokud při bolestech občas saháte po běžně dostupných pilulkách, není to ještě takový problém. Když ve své chvíli udělají službu a není třeba se jimi dopovat denně, proč ne.

Některé mají i další příznivé účinky pro zdraví. Takový aspirin navíc ředí krev a tak je dobrý i k prevenci pro lidi náchylné k srdečním problémům. Paralen zase s utlumením bolesti snižuje i horečku.

Pak tu však jsou utišující léky pouze na předpis, a ty už je třeba užívat s rozvahou. Snadno se na nich totiž stanete závislými. Jedním z nejsilnějších analgetik je kodein (pokud sledujete seriál Dr. House, víte, o co jde), ten způsobuje závislost už po třech dnech užívání!

Ovšem je bolest a bolest. Pokud jste po úrazu, či po nějakém zákroku, je jasné, že bez chemických léků to asi nevydržíte. Jestli vás však jen začalo škrábat v krku, či po cvičení rozbolelo koleno, lékům se můžete snadno vyhnout.

Vše potřebné k utišení bolesti máte totiž v kuchyni:

Kurkuma na svalové bolesti a záněty

Podle mnohých výzkumů je právě kurkuma k utlumení bolesti při různých zánětech účinnější, než steroidy.

Prokazatelně přináší úlevu od revmatu, navíc předchází napadení a zničení kloubů artritidou.

Kurkuma totiž obsahuje bílkovinu s názvem NF-kB, která se při zánětu v těle aktivuje a pomáhá bojovat s bolestí.

Kurkuma
Autor: profimedia.cz

Červené hrozny na bolesti zad

Červené hroznové víno je plné resveratrolu, což je silný antioxidant, který blokuje enzymy poškozující tkáně. Jejich řádění má za následek bolesti kloubů a svalů.

Právě resveratrol proto pomáhá chránit poškození chrupavky, což bývá nejčastější příčinou bolesti zad.

Ale i další bobulové ovoce je bohaté na antioxidant tohoto druhu, tedy pomáhá v prevenci. Jsou to třeba borůvky, brusinky a ostružiny.

Červené hrozno
Autor: profimedia.cz

Zázvor na bolesti kolenou a v krku

Zázvor
Autor: profimedia.cz
Zázvor se již dlouho používá jako přírodní metoda tišení bolesti. Zejména v Indii jde o základní lék.
I vědci prokázali jeho skvělé účinky na vyléčení zánětu a úlevu od bolesti.

Dvě třetiny pacientů s chronickou bolestí kolene po užívání zázvoru denně po šest týdnů se bolesti úspěšně zbavili.
Podle odborníků by měla stačit dávka 500 - 1000 mg zázvoru na den.

 

Ověřeno redakcí Blesk pro ženy:
Pokud vás začalo škrábat v krku, nastrouhejte si minimálně 3 cm špalíček zázvoru do většího hrnku, zalijte horkou vodou a nechte řádně vylouhovat.

Přidejte med, podle chuti i citron a ještě teplé vypijte. Nálev stačí pít jednou denně, ale víckrát je samozřejmě lepší.

Pokud nemáte v oblibě ostřejší jídla, tak chuťově nic moc (přidejte proto více medu), ale věřte, že do tří dnů této terapie nebude po bolesti v krku a jiných útočících virech ani památky.

Sója na bolesti kloubů

Sójové boby
Autor: profimedia.cz

Sója obsahuje skupinu isoflavonů a rostlinný hormon se silnými protizánětlivými účinky. Tak pomáhá snížit riziko osteoartrózy a dalších nemocí kloubů.

Lidé trpící osteoartritidou, kteří konzumovali 40 g sójového proteinu denně po dobu tří měsíců, vykázali zlepšení své nemoci o celých 30%.

Losos na bolesti šíje

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro udržení zdravého imunitního systému, a také předchází zánětům a chronické bolesti šíje.

Losos
Autor: profimedia.cz
Během výzkumu na universitě v Pittsburgu se dokonce 60% účastníků zbavilo bolesti jen tím, že po dobu tří měsíců jedlo více ryb nebo doplňků s rybím olejem. Účinek byl tak markantní, že většina přestala užívat svou denní dávku léků na bolesti.

Kromě lososa mají stejný účinek i další ryby, které obsahují vysokou úroveň základních omega-3 mastných kyselin, jako je tuňák, pstruh, makrela, či sardinky.

Třešně proti artritidě

Třešně, stejně jako další  bobulovité plodiny, obsahují vysoké množství antioxidantů zvaných antokyany – zázrak, který dokáže zatočit s bolestí a záněty.

Účastníci výzkumu, kteří jedli porci 45 velkých třešní denně po dobu 28 dnů, prokázali vyléčení většiny zánětů.

Antokyany jsou zvláště účinné při léčbě příznaků artritidy. Bolest kloubů se zlepšila právě jen v důsledku konzumace třešní a třešňové šťávy.

Třešně
Autor: profimedia.cz

Kafe na bolesti po tréninku

Pokud jste se už někdy podivila, proč léky na bolest po námaze obsahují kofein, je to proto, že káva zvyšuje účinek léku proti bolesti.

Káva
Autor: profimedia.cz

Působí však také jako přírodní lék sama o sobě, zvláště je dobrá na bolest po fyzické námaze.

Během výzkumu ti, co vypili dva šálky kávy po cvičení, snížili bolest z námahy téměř o 50%.

Odborníci také tvrdí, že kofein je dobrý jako prevence tréninku. Prokazatelně totiž zvyšuje práh bolesti.

Šalvěj na bolest v krku

Šalvěj
Autor: profimedia.cz
Tato bylina se běžně používá k léčbě onemocnění, jako je angína, vředy v ústech, záněty dásní, laryngitida, ale i na bolesti hlavy, modřiny, špatnou paměť, nebo symptomy menopauzy.

Šalvěj totiž obsahuje rosmarinic, kyselinu, která v těle zklidňuje zanícené tkáně.

Bylinu zalijte vroucí vodou a tak si ji vychutnejte jako čaj, nebo si ji přidávejte jako koření do jídla.

Autor: INT, bak