Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nemůžete usnout? Zkuste klidný spánek s čínskou medicínou

8. ledna 2012 | 06:00

Měla jste strašnou noc? Nemohla jste usnout, ještě o půlnoci jste se převalovala, budila a ráno vstala z postele unavená? Pomůže vám akupresura a bylinky.

Do postele jdete naprosto vyčerpaná, ale nedaří se vám usnout. I když byste tolik chtěla, oči se nezavírají a úlevný odpočinek nepřichází.

Jednou za čas to nevadí, protože tělo relaxační fázi dožene příští noc. Ale pokud je u vás špatný spánek na „nočním“ pořádku, začne se vám zhoršovat zdraví a nabourávat psychická pohoda.

Chcet-li vyzkoušet jemnější, metodu než pilulky plné chemie, vyzkoušejte triky, které nabízí tradiční čínská medicína.

Akupunktura, čínské byliny, změna životního stylu a správný jídelníček uvolní zablokovanou energii a pomůžou vám pořádně se vyspat.

Správná rovnováha

Když je nám dobře a cítíme se zdravé, podle čínské medicíny vládne v těle harmonie mezi nejdůležitějšími póly života: tmavým a chladným jin (symbolizují ho noc, pocity a intuice) a světlým a ohnivým jang (symbolizují ho den, rozum a aktivita).

Meditace vám pomůže se uklidnit.
Autor: profimedia.cz
Pak životní energie čchi v těle plynule proudí a všechno je v přádku. Jenže když se jin nebo jang vyvedou z rovnováhy, začne váznout i energie. Jednoduše se dá říct, že při poruchách spánku jsou síly jin oslabené a jang příliš silné.

Terapie na míru

Pokud potřebujete vyrovnat nedostatek jinu, nasadí do boje tradiční čínská medicína především bylinky a akupunkturu.

Během vyšetření vám lékař bude pokládat spoustu otázek a vytvoří si obraz o vašem zdraví, ale i psychickém stavu.

Navíc většinou použije diagnózu jazyka a pulzu, aby dal dohromady skládačku, která odhalí, co vaše potíže způsobuje, a „ušil“ vám terapii na míru. Díky ní se vám uvolní energetické blokády, jež vám brání zdravě se vyspat a odpočinout si.

Co vám zaručeně pomůže

Pokud se vám nechce k odborníkovi na čínskou medicínu, vyzkoušejte tipy, díky nimž konečně v klidu usnete.

Bylinky pohou na všechny neduhy.
Autor: profimedia.cz
* Bylinky
Spánek podpoří čínská moruše. Pokud víte, že vám brání usnout nervozita, neklid a narušená psychika, vyzkoušejte ženšen.

Dala jste si hutnou večeři a bojíte se, že se po ní budete hodiny převalovat v posteli? Uvařte si čaj z kustovnice čínské, truskavce ptačího nebo řebříčku obecného.

Bylinky seženete v lékárně a internetových obchodech specializovaných na tradiční čínskou medicínu.

* Úprava jídelníčku
Máte-li problémy se spánkem, vyhněte se červenému vínu, chilli a výraznému koření, které ještě víc posilují jang.

Naopak jezte borůvky, švestky a ořechy, jež vám dodají energii jin. Všeobecně platí, že po sedmé večer není dobré jíst těžká jídla, místo nich je lepší teplá a lehká večeře.

* Meditace čchi-kung
Nejprve si vsedě minutu silně masírujte bod ve středu příčné klenby na obou chodidlech. Pak se několikrát hluboce nadechněte a vydechněte a představte si, jak vydechovaný vzduch uniká z bodů na nohách.

Pak si představte, jak vaším tělem proudí shora dolů vodopád a všechny myšlenky a neklid vyplavuje z těla ven. Toto cvičení dělejte každý den před spaním.

Správným tlačením akupresurních bodů dostanete organismus do rovnováhy.
Autor: ruka, akupresura, čínská medicína
* Akupresura

Najděte si jeden z těchto bodů na ruce a zatlačte na něj palcem po dobu jedné minuty.

Nejprve na jedné ruce, pak na druhé.

Správným tlačením akupresurních bodů dostanete organismus do rovnováhy.
Autor: profimedia.cz
Podle potřeby zopakujte po patnáctiminutové pauze.

„Brána ducha“ se nachází na záhybu zápěstí pod malíčkem.

„Vnitřní průchod“ je na tři prsty pod záhybem zápěstí ve středu mezi šlachami.

Poruchy spánku nejsou maličkost

* Stačí jen jedno narušení spánku a už vám klesne tělesná i duševní výkonnost. Člověk se celý den cítí pod psa, chybí mu energie, špatně se soustředí a můžou se objevit výpadky paměti.

Pro zdravý spánek potřebujete vhodný polštář.
Autor: profimedia.cz
* Pokud trvá špatné spaní delší dobu, začnou se vám třást ruce, zvedne se hladina stresových hormonů v těle, a tím se zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

*Při dlouhotrvající neschopnosti dosyta se vyspat hrozí totální vyčerpání a kolaps. Jestliže problémy se spánkem trvají delší dobu než dva týdny, určitě navštivte lékaře.

Náš tip: Ustelte si na voňavém polštáři plněném čajovými lístky, špaldou, pohankovými slupkami a bylinami tradiční čínské medicíny. Bude se vám na nich dobře usínat. Více informací na www.cajovepolstare.cz

 

Autor: vin, br/Nový čas pre ženy, Kbak