Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dá se léčit myšlenkami? Prý ano, zkuste to!

3. ledna 2012 | 14:32

Že se optimistům žije lépe a snadněji zvládají i těžké životní situace, vám řekne každý psycholog. Někteří léčitelé navíc tvrdí, že pozitivní myšlení pomáhá uzdravovat.

Oznámit někomu, že trpí těžkou, nebo dokonce nevyléčitelnou nemocí, není vůbec snadné. Ještě těžší je vyrovnat se s tím, že potkala právě vás nebo vašeho blízkého.

Někdo je dost silný na to, aby se nezhroutil a věřil, že všechno zvládne a nakonec se uzdraví, jiný propadne depresi a smutku. Jenže právě psychika hraje v uzdravování důležitou roli.

Strach, stres, úzkost a další nepříjemné pocity vašemu stavu neprospívají a obvykle ho výrazně zhoršují. Optimismus a pozitivní myšlení vás sice nespasí, ale můžou pomoct nastartovat léčebný proces.

Léčí sebe i druhé

Spisovatelku, autorku knih Miluj svůj život, Uzdrav svoje tělo a dalších, která učí pozitivnímu myšlení a tvrdí, že bez optimismu nemůžete být ani zdravá, ani spokojená, Louise L. Hay, znají lidé po celém světě.

Luise L. Hay
Autor: profimedia.cz
Lékaři jí kdysi oznámili, že má rakovinu dělohy a ať se připraví, že ji čekají poslední tři měsíce života. Drsná diagnóza, že?

„Nejdřív jsem zpanikařila. Ale věděla jsem, že rakovina vzniká z pocitů odporu a zlosti, které v sobě člověk dlouhou dobu potlačoval a jež nakonec zevnitř rozežerou jeho tělo."

"V pěti letech jsem byla znásilněná, takže nebylo divu, že se nádor objevil právě ve vaginální oblasti. Bylo mi jasné, že pokud chci žít, čeká mě spousta psychické práce,“ přiznává otevřeně v jedné ze svých knih.

První krok, který musela udělat, bylo zbavit se myšlenkových stereotypů. Kromě toho začala pod kontrolou dietologa podstupovat očistné detoxikační kúry, protože chtěla vypudit z těla jedy.

Po šesti měsících intenzivní práce sama na sobě se jí podařilo nad nemocí zvítězit.

Zbavte se zlosti, odporu a viny

Také vás napadá, jak člověk může změnit myšlenkové stereotypy? Je přece jasné, že nejtěžší, o co se vůbec můžete pokusit, je změnit cokoli sama v sobě.

Žena se dokáže pěkně naštvat
Autor: profimedia.cz
„Pokud chcete nemoc vyléčit, musíte se ponořit hluboko do svého nitra, abyste odstranili psychickou příčinu nemoci. Každá jiná snaha se dá přirovnat k trhání kopřiv bez kořínků,“ vysvětluje Luise L. Hay.

Podle její teorie jsou myšlenkové stereotypy jako zlost, kritizování, odpor a pocit viny zodpovědné za většinu tělesných nemocí.

„Každá buňka vašeho těla reaguje na každou myšlenku, která vás napadne a na každé slovo, které řeknete,“ vysvětluje.

Vyléčil nevyléčitelné

Dalším autorem, který dodává sílu nemocným celého světa, je Clemens Kuby. V jeho knize Léčení, zázrak v nás, popisuje, jak se mu podařilo zdánlivě nemožné – vyléčit svoje ochrnutí.

Kuby měl těžký úraz páteře, který mu přerušil míchu. Podle lékařů byly jeho šance na uzdravení nulové. On to ale nevzdal.

Clemens Kuby
Autor: profimedia.cz

Dal dohromady informace od mnoha léčitelů a šamanů a pomocí pozitivního myšlení a dalších psychických metod na sobě pracoval tak dlouho, až jednoho dne opravdu vstal z postele.

A co vzkazuje pacientům? „Věřím na zázraky a v léčivou sílu každého z nás. Věřte v ně také.“

Psychické příčiny některých nemoc podle Luise L. Hay:

* Zhoršené vidění
Problémy s očima většinou znamenají, že něco nechcete vidět, a to buď samy na sobě, nebo ve svém životě. Mnoho lidí mělo dramatické léčebné zážitky, když se podívali zpátky do minulosti a uvědomili si, co dřív vidět nechtěli.

Bolí vás záda?
Autor: profimedia.cz
* Bolest zad
Nemocná horní část zad většinou signalizuje pocit nedostatečné citové opory. Zřejmě máte pocit, že vám manžel, šéf, kamarádka nebo děti prostě nerozumějí. Střední část zad bývá spojena s pocity viny, nebo máte pocit, že vám někdo „vráží“ kudlu do zad. Spodní část zad zase bývá spojena s finanční nejistotou a strachem z nedostatku peněz.

* Nadváha
Potřebujete ochranu před ubližováním, obviňováním, kritikou, urážkami nebo samotným životem. Kila navíc ukazují na váš pocit nejistoty. Naučte se přijmout sama sebe a zbavit se negativních myšlenek.

* Žaludeční potíže
Většinou znamenají, že nevíme, jak přijímat nové zážitky a bojíme se jich. Žaludeční vředy jsou prý zase ztělesněním strachu – bojíme se, že nejsme dost dobré.

Nechceta přijít o prsa? Pravidelně si je vyšetřujte.
Autor: profimedia.cz
* Nemoci prsů

Máte příliš „mateřské“ city vůči nějaké osobě. Měla byste si uvědomit, že součástí mateřství je nechat „dítě“ dospět a odejít z domova.

* Problémy se srdcem
Pokud odmítáme lásku, srdce se stáhne a „ochladne“. Krev začne proudit pomaleji a dochází k anémii, angině pectoris nebo k náhlému selhání srdce. Infarkt prý přichází, když člověk nemá radost ze života.

* Problémy se štítnou žlázou
Jsou vyjádřením potlačované kreativity. Zřejmě neděláte to, co byste opravdu chtěla.

* Potíže s ušima

Něco nechcete slyšet. Bolesti uší naznačují, že máte zlost na to, co slyšíte. Nejčastěji se objevuje u dětí, které musí poslouchat všechno, co se doma děje (hádky, nedorozumění, spory…), i když by o tom raději vůbec nic nevěděly.

Krásné nohy
Autor: profimedia.cz
* Křečové žíly
Pokud vás trápí, přemýšlejte, jestli nezůstáváte v práci, nebo na místě, kde už dávno nechcete být a jste tam vnitřně nespokojená.

* Artróza
Nemoc vzniká neustálým kritizováním sebe i druhých. Nejste příliš velká puntičkářka a perfekcionistka?

* Nemocná kolena
Znamenají tvrdohlavost, pýchu, neústupnost a neschopnost přizpůsobit se.

* PMS (premenstruační syndrom)
Zřejmě máte pocit, že biologické procesy ve vašem těle jsou něco divného a obtěžují vás. Musíte se je naučit brát jako něco docela normálního a přirozeného.

Doporučení Louise L. Hay

1. Najděte spojitost nemoci s možnými příčinami. Pokud vás nic nenapadá, zeptejte se sama sebe: Jaké myšlenky mi mohly způsobit tuto nemoc? Odpověď přijde sama.

2. Opakujte si: Chci se zbavit všech zaběhnutých schémat, které mi ve vědomí vytváří špatné podmínky.

3. Naučte se myslet pozitivně.

Autor: vin, Nový čas pre ženy, Kbak