Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žena (26) má alergii na vodu: Nesmí se ani rozplakat

Katie má velmi silnou alergii na vodu, nesmí ani plakat
16. prosince 2011 | 17:21

Žádné slzy, dlouhé koupele, ani plavání. Tomu všemu se musí Katie Dell (26) vyhnout, protože patří mezi pouhých třicet pět lidí na světě, kteří trpí alergií na vodu. Dívka proto musí pečlivě zvažovat i to, jestli vyrazí do města, když se schyluje k dešti.

Jakmile se Katina pokožka dotkne vody, začne se pokrývat červenými skvrnami, které velmi bolí. Musela se proto také vzdát svého zaměstnání. Pracovala totiž jako učitelka tance, a protože i pot obsahuje vodu, měla alergickou reakci téměř pokaždé.

"Nemůžu se kvůli tomu dívat ani na dojemné filmy. Přišla jsem tak třeba o filmy E.T. a Notebook," říká Katie. "Vždycky, když cítím, že na mě jde pláč, musím to někam přepnout," dodává dívka.

alergička
Autor: prodimedia.cz
Začalo to operací

První symptomy se u Katie objevily, když jí bylo šestnáct a nechala si operativně vyndat mandle. "Po operaci jsem dostala penicilín, ale později se ukázalo, že jsem na něj alergická," vypráví Katie. Potom zjistila, že má vyrážku v podstatě při každém kontaktu s vodou.

Její případ je však tak řídký, že si lékaři nejprve mysleli, že si vymýšlí. "Když mi bylo kolem dvaceti, myslela jsem, že si nehty rozškrábu kůži, ale pořád mi nikdo nevěřil a říkali mi, že to mám v hlavě," vzpomíná. Svou diagnózu se dozvěděla až letos v říjnu.

Katie je ráda, že zjistila, jakou nemoc má. Bohužel je prognóza taková, že se její alergická reakce bude horšit. "Je to všechno moc těžké, ale hrozně mi pomáhá můj manžel. Pomáhá mi třeba při koupání, ve sprše totiž musím strávit co nejkratší čas. Pak většinou zůstávám alespoň dvě hodiny doma, protože to pak hrozně bolí," svěřila se Katie.

Autor: INT, ljš