Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

20 rad, jak ušetřit u doktora i v lékárně

9. listopadu 2011 | 13:59

Poplatky u lékaře, v lékárnách, za pobyt v nemocnici často měsíčně vyšplhají dost vysoko a vy je pociťujete na svém rodinném rozpočtu. Dá se v tomto směru nějak ušetřit? Dá. Poradíme vám, jak.

1. Nevysedávejte stále u lékaře

Doufám, že jsme se vás nedotkli. Pravda ale je, že Češi chodí k lékaři pomalu s každou prkotinou a stále ještě mnohonásobně častěji než lidé jinde v Evropě. Srovnání? Náš český průměr návštěv u lékaře je 13krát za rok. Švédové jdou k doktorovi třikrát. To je rozdíl, že?

2. Od doktorů chtěj te jen předpis

Pacienti mají povinnost platit za ŘÁDNÉ vyšetření a ne za papírování. Když tedy chcete jen předpis na pravidelné léky, 30 korun platit nemusíte.

3. Neberte léky zbytečně

Svému zdraví možná prospějete, když si nebudete nechávat předepisovat spousty léků u každého specialisty, ke kterému přijdete. Je velmi důležité s každým ošetřujícím lékařem konzultovat i to, jaké léky vám předepisují jiní doktoři – některé jsou možná dokonce podobné, jiné se můžou s dalšími naopak „tlouct“, a poškozovat tak váš organismus.

4. Rada lékárníka

Ušetřit peníze můžete i v případě, že předepsaný dražší lék už předkládáte lékárníkovi. Ten může, na základě svého vzdělání a určitých dalších podmínek váš lék nahradit jiným, se stejným účinkem – bez doplatku nebo jen s minimálním doplatkem.

Každý lék má svou alternativní verzi.

Autor: shutterstock.com 5. Žádejte vysvětlení

Některý lék nejde nahradit za levnější. Tak to prostě občas je. Požádejte ale svého lékaře o vysvětlení – máte na to právo.
Nejenže by vám měl vysvětlit, proč vám musí dávat dražší lék, ale vyznačit to i na recept. V takovém případě se vám totiž celý doplatek započítává do ročního limitu 5000 Kč.

6. Žádejte levnější

Promluvte si se svým lékařem, jestliže vám předepisuje léky, za které doplácíte v lékárně příliš mnoho. Dost možná existuje levnější varianta se stejnou účinnou látkou,

7. Nec hte si peníze vrátit

Může se stát, že zaplatíte ve zdravotnickém zařízení poplatek 30 nebo 90 korun v platebním automatu, a až potom zjistíte, že jste nic hradit nemuseli. Nic se neděje – peníze vám musí vrátit u praktického lékaře, v nemocnici nebo na poliklinice. Rozdíl je pouze v tom, že někde vám je bude dávat zpátky sestra, v nemocnici reklamační pracovník nebo pokladní...
V některých zařízeních dokonce zavedli platnost poplatkového kuponu až na jeden rok. Buď ho můžete využít i později, nebo jej dáte nebo prodáte někomu známému...

8. Nechtějte na všechno recept

Někdy se vyplatí, abyste si lék koupili sami, bez receptu (když je  to pochopitelně možné). Například paralen takhle pořídíte levněji – netrávíte čas u doktora a pak nemusíte ještě platit i 30 korun za recept, když samotný lék nestojí ani „dvacku“.

9. Někdy se to naopak vyplatí

Výhodné je jít bez receptu do lékárny pouze v případě, že si berete jen jedno balení léku. Jestliže vám ale lékař předepíše 3, v některých případech i více balení medikamentu, s receptem naopa ušetříte.

10. Celé to zaplatím, ale...

U některých léků platíte sice celou jeho cenu z vlastní kapsy, přesto je vydávaný jen na recept (například antikoncepce). V takovém případě si na recept VŽDY nechte vyznačit od lékaře PLNĚ HRAZENO PACIENTEM – v takovém případě je totiž výdej léku osvobozen od třicetikorunového poplatku). Podobně se dá postupovat i v případech, když potřebujete nějaký levný lék, třeba za 20 korun, ale bez receptu vám jej nevydají. Ušetříte tak 30 korun.

 

30 KČ ZA VÝDEJ LÉKU PLATÍME

* za položku na receptu (1 až 3 balení)
* za každý výdej na opakovaný recept
* 30 Kč stojí rovněž výpis z receptu, pokud si v lékárně
vyzvednete jen jeden z předepsaných dvou léků
Pozor: na receptu můžou být předepsané jen dva léky, vždy
maximálně po třech baleních. Poplatek za výdej obou léků
přijde na 60 Kč.

30 KČ ZA VÝDEJ LÉKU NEPLATÍME

* za lék na recept, který nehradí pojišťovna (např.
antikoncepce)
*  za recept označený „hradí pacient“
* za léky volně prodejné bez předpisu

11. Pohotovost se prodraží

Za každou návštěvu pohotovostní lékařské služby zaplatíte 90 korun. Zjistěte si ale, od kolika hodin se už pohotovost takto hradí. Obvykle to bývá od 17. hodiny, na některých pracovišt.

12. Využijte opakovaný výdej

Tahle možnost vám sice neušetří peníze přímo, protože při každém receptu musíte platit 30 korun, ale zato vám ušetří čas. A čas jsou, jak se říká, peníze. I chroničtí pacienti se začínají chovat šetrně a začínají lékaře žádat o vypsání opakovaného receptu na svůj obvyklý lék. Ušetří čas za návštěvy u lékaře kvůli vystavení předpisu a případně se vyhnou třicetikorunovému poplatku za klinické vyšetření. Nicméně při každém vyzvednutí léku zaplatí lékárníkovi 30 korun plus případný doplatek za léčivý přípravek, tak jako kdyby přicházeli s jednorázovým receptem.

13. Sanitka je zadarmo

Když jde vám nebo někomu blízkému o život nebo jsou vaše zdravotní obtíže velmi alarmující, volejte sanitku neboli záchrannou zdravotnickou pomoc. Za tu se (zatím) neplatí. Pozor ale na rozdíl v tom, když si lékaře po domluvě pozvete na kontrolu u vás doma. To vás bude stát 30 Kč ve všední den a 90 Kč v noci a o víkendech.

14. Pozor na kontroly, platí se za ně!

Většina lidí už ví, že se platí za každou návštěvu u lékaře, při které je pacient vyšetřený. Platí se tedy i za kontrolu například po nemoci. Je proto velmi vhodné se na kontrole domluvit třeba až za 14 dní s tím že na dřívější návštěvu byste zašli pouze při trvajících potížích.

15. Navštivte specialistu

Zvažte vždy své zdravotní potíže a to, jestli půjdete rovnou ke specialistovi nebo to vezmete přes praktického lékaře. Uvědomte si totiž, že u OBOU budete platit po 30 korunách!

Za každý recept se platí zvlášť.
Autor: shutterstock.com

16. Žádejte vět ší množství

Jestliže to má smysl, domluvte se s lékařem na větším počtu krabiček léků nebo na jejich větším balení. V lékárně totiž stále ještě platí 30 korun za lék, nikoli za množství.

17. Nepodceňujte prevenci a využívejte ji!

Preventivní prohlídky jsou nejen důležité, ale také nic nestojí. Předejte tak zdravotním problémům, a navíc ušetříte třeba 90 korun za pohotovost při akutním zdravotním problému.

18. Použijte telefon

Když máte jen menší potíže, stačí pouze telefonická konzultace s odborníkem. A za tu neplatíte nic.

19. Platit zbyteč ně? To ne.

Platíte pouze za řádné vyšetření. Tam nespadá vyšetření na rentgenu, odběr krve, moč a podobně. TAHLE vyšetření jsou hrazená z vašeho zdravotního pojištění.

20. Buďte zdraví!

Asi je vám jasné, že nejvíce ušetříte na doktorech a poplatcích tehdy, když budete zdraví jako rybičky. Takže žijte co nejzdravěji a opakujeme: nepodceňujte prevenci. Tou jsou nejen zmíněné bezplatné kontroly (vždy za určitou dobu) ale hlavně kvalitní potraviny, dostatek pohybu, dobrá nálada... Asi to už dávno víte. Teď stačí jen podle známých rad opravdu žít!

Autor: Silvie Risová, Kbak