Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poloha při spánku: Prozradí vaší povahu i zdravotní problém

Poloha spánku o vás mnohé prozrazuje
8. listopadu 2011 | 06:00

Přemýšleli jste už někdy o tom, proč s partnerem usínáte v objetí a ráno ho vedle sebe najdete schouleného do klubíčka, zatím co vy jste rozpláclí přes celou postel? Naše oblíbené polohy ve spánku se mění s věkem, momentálním psychickým rozpoložením a ukrývají v sobě i mnoho skrytých významů.

Zpět do bříška - embryonální poloha

Ruce položené před hlavou, pokrčená kolena a schoulení do klubíčka patří mezi nejoblíbenější polohy, které lidé při spánku nebo usínání mají. Převládá hlavně u žen, ale ani u mužů není výjimkou.

Co prozrazuje:
Navenek můžou být velmi sebejistí, uvnitř však bývají plaší, citliví a zranitelní. Chvíli trvá, než začnou někomu stoprocentně důvěřovat. Ulovit je nebývá lehké. Pokud jsou ale ve vztahu, mají tendence být věrní. Touží po harmonii a častém pohlazení. Potřebují vědět, že se o někoho můžou opřít.

Zdravotní rizika:
Hrozí bolesti hlavy, krční páteře a v oblasti kříže. Nebuďte zkroucení. Pořiďte si nižší a menší polštář, váš krk by měl být s vaší páteří v jedné rovné linii.

Jako kus dřeva

Natažené nohy, paže pod tělem, poloha na boku.

Co prozrazuje:

Tito lidé bývají velmi společenští, vtipní, mívají sklony rýpat do ostatních. Nemyslí to ale příliš vážně, ale rádi se baví na cizí účet. Někdy pro ně může být obtížné udržovat monogamní vztah.

Zdravotní rizika:
Na zdraví má tato poloha spíše pozitiva, zlepšuje trávení. Negativní dopad je pouze na stav pleti, časem zvýrazňuje vrásky po stranách úst.

Spánek je důležitá relaxace
Autor: profimedia.cz
Hvězdice

Poloha na zádech, roztažené nohy, ruce jsou nad hlavou.

Co prozrazuje:

Bývají velmi společenští, mají hodně přátel. Mívajívelké sebevědomí, zároveň ale neodmítají pomoc ostatním. Rádi zkoušejí nové věci a ani v sexu s nimi není žádná nuda.

Zdravotní rizika:
I tady hrozí chrápání a rizika s ním spojená.

Vojenská poloha

Leh na zádech, natažené nohy a ruce podél těla.

Co prozrazuje:
Tito lidé jsou zdvořilí a málokdy vám řeknou ne. Na druhou stranu ale mají sklony mít vysoké nároky na sebe i své blízké. Bývají tiší, nevyhledávají hlučnou společnost ani večírky.

Zdravotní rizika:
Tato poloha přímo vybízí k chrápání, které v nebezpečnějších případech vede i k syndromu spánkové apnoe – na několik vteřin přestáváte i dýchat. Hrozí pak bolesti hlavy, zvýšení krevního tlaku, riziko vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Lidé, kteří chrápou (i jejich partneři) pak bývají druhý den unavení, ospalí a nevýkonní.

 

Polohy a zdraví:

Na levém boku – pozitivně ovlivňuje zažívání, zlepšuje trávení. Vhodná i při pálení žáhy nebo bolestech břicha.
Na zádech – skvělá volba pro pacienty s bolestmi kloubů, váha se totiž rovnoměrně rozloží, a klouby tak nijak nezatěžuje.
Na břichu pomáhá předejít chrápání.
Poloha na břichu, roztažené ruce i nohy, hlava na polštáři.

Nos zarytý v polštáři

Co prozrazuje:
Často bývají sobečtí, sebevědomí a velmi komplikovaní. Mají rádi svůj vlastní prostor a pohodlí. Libují si v kritice ostatních a upřednostňují hlavně své názory. Na druhou stranu bývají vášniví milenci a není s nimi nikdy nuda.

Zdravotní rizika:

Hrozí otlačeniny v oblasti rukou a kolen. Lidé, kteří spí na břichu, mají sklon ke skřípání zubů.

Poloha hledače pokladů

Na boku s nataženýma nohama a rukama před sebou.

Co prozrazuje:
Dejte si pozor, tito lidé umějí být velmi podezřívaví, neústupní, tvrdohlaví a cyničtí. Není radno jim lhát, mají dar prokouknout každou lež. Jsou opatrní, než začnou někomu věřit, a je docela těžké je rozčílit. Bývají to dobří,spolehliví a zábavní přátelé.

Zdravotní rizika:
Pozor na bolesti hlavy a krční páteře, dá se tomu předejít vhodnou volbou polštáře.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak