Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uvolněte se: Kouzlo thajských masáží

5. listopadu 2011 | 06:00

Potřebovali byste se uvolnit a odpočinout si po náročném dni? Zajděte si na thajskou masáž a svěřte se do kvalitní péče profesionálních masérek. Je to naprosto úžasný způsob relaxace, regenerace a psychického uvolnění.

Netradiční technika thajských masáží je známá už více než dva tisíce let, za jejich zakladatele se považuje indický lékař a blízký Buddhův přítel Jivaka.

Odpradávna byly tradiční součástí zvyklostí buddhistických mnichů v thajských chrámech. Jedná se o jedinečnou metodu, která kromě cílených uvolňovacích hmatů kombinuje i tradiční čínskou medicínu, starověkou indickou ájurvédu, kdy využívá jejích osvědčených protahovacích cviků a léčebných metod.

Snad právě proto jsou thajské masáže tak oblíbené, výrazně se totiž liší od běžných relaxačních masáží.

Nejen proti bolestem hlavy

Existuje jen málo jiných možností, jak během několika chvil docílit tolika pozitivních účinků na lidské zdraví. Pokud máte zablokovaná záda, krk, namožená ramena nebo lopatky, vyhledejte kvalitní thajské masážní centrum a svěřte se do rukou zkušeným Thajkám, které vám uleví pomocí několika cílených hmatů.

Jedním z nejčastějších důvodů, proč k nim lidé chodí, jsou také úporné bolesti hlavy. „Thajská masáž kromě toho pomáhá unaveným chodidlům, bolavým kloubům, uvolňuje natažené svaly, posiluje nervový systém, přispívá ke správnému oběhu krve a je také přírodní alternativou k mnoha lékům, které často mají vedlejší účinky,“ říká Jiřina Forejtková, majitelka masážního centra Tawan v Praze.

Masáž hlavy je skvělá relaxace.
Autor: profimedia.cz

Probuďte v sobě energii

Thajské masáže jsou založené na léčebné teorii vnitřních energetických drah zvaných SEN, které mají svá zakončení v určitých partiích lidského těla. Cíleným a zkušeným protlačováním těchto energetických center a specifických bodů se životní energie dostává do pohybu a rozproudí se do celého těla.

Správné víření energií je podle východní filozofie základním předpokladem k našemu zdraví. A nejen to. Pomocí speciálních cviků zároveň dochází k protažení několika svalů a šlach najednou. Klasické relaxační masáže, které známe asi všichni, se na rozdíl od těch thajských zaměřují vždy na jednu jedinou partii.

Další oblastí, kterou nám Thajky pohladí, je duše. Je to totiž zaručený způsob, jak se příjemným způsobem zbavit stresu. Umožní vám během několika chvil zapomenout na veškeré starosti, a to určitě stojí za to. Oddejte se s námi jejich nezapomenutelnému kouzlu...

 

Na věku nezáleží
Thajské masáže jsou vhodné pro každého bez omezení věku. Masérky vždy přihlédnou ke zdravotní kondici každého klienta a masáž přizpůsobí. Obecně se dá říci, že pro malé děti a starší seniory jsou vhodnější relaxační aromatické olejové masáže.

Nechte se hýčkat

V první řadě si vyberte typ masáže, kterou byste chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, možností je celá řada. A jak taková kvalitní masáž probíhá? Samozřejmě netradičně. „V našem centru se začíná umytím klientových nohou.

masáž chodidel není jen příjemná, ale i prospěšná zdraví.
Autor: profimedia.cz
Je to takové vřelé přivítání, při kterém se během několika okamžiků klient konečně uvolní a začne si to vychutnávat. Pak už následuje samotná masáž, která se skládá z několika desítek cviků. Vždy se začíná od nohou, pokračuje výše a zakončuje se relaxační masáží hlavy, šíje a obličeje, vysvětluje paní Jiřina.

Při Classic Thai masáži jsou klienti svlečení, ale pokud se bude používat olej, dostanou jednorázové spodní prádlo, aby se neumazali. Záleží na každém, jaký typ procedury si zvolí.

„My jako jedni z mála používáme při olejových masážích kvalitní stoprocentní kokosový olej s extrakty z bylin a plodů. Je to v podstatě to nejlepší, co můžete své pokožce nabídnout.

Relaxační svíčka
Autor: atchiv tawan

Bolí to?

Ano, tradiční thajská masáž může být někdy bolestivá. Pokud jste nikdy předtím nebyli na masáži nebo jdete po dlouhé době znovu, bude vaše tělo pravděpodobně ztuhlé, a protažení tak skutečně ucítíte.

Na druhou stranu to bude stát za to. Bolí to také v případech, kdy thajská masérka narazí na nějaký problém, který se masáží pokusí odstranit. Není to tedy příznakem špatné masáže, jde o odstranění zdravotní obtíže. Ještě druhý den můžete na těle cítit mírné pnutí.

Thajská masáž by v ideálním případě měla trvat dvě hodiny, ale v dnešním uspěchaném světě se to často zkracuje na jednu hodinu. Na některé zdravotní potíže to ale může stačit.

V první řadě si ale vyberte kvalitní thajské masážní centrum se zkušenými masérkami, pokud možno přímo z Thajska.

Asijská dekorace
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Názor odborníka: Jak má vypadat správná thajská masáž se dočtete ZDE >>


Autor: Jana Šlegrová, Kbak