Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žena je alergická na peníze, má z nich bolestivé vředy

Emma Killilea může mince držet pouze v rukavicích.
13. října 2011 | 15:11

Velké problémy má Emma Killilea (39) z Velké Británie, když potřebuje zaplatit mincemi. Její kůže okamžitě bolestivě reaguje.

Puchýře, bolavé mokvavé vředy, svědivá vyrážka. Tak vypadají ruce Britky Emmy Killiley po tom, co chvíli držela kovové libry. Způsobuje to její velká alergie na nikl.

Stejný problém má samozřejmě s bižuterií, kovovými knoflíky, zipy, a dalšími předměty, které obsahují nikl. “Těmto věcem se mohu vyhnout. Bez bižuterie se obejdu, a knoflíky mám na všem plastové, ovšem bez mincí to jde jen těžko,” zoufá si žena.

Platit může jen v rukavicích

Lidí alergických na nikl je spousta, ale málokdo ji má tak velkou jako právě Emma. Sebemenší kontakt s kovovými předměty jí okamžitě způsobí bolestivou reakci, která nemizí klidně i 24 hodin.

Emma Killilea může mince držet pouze v rukavicích.
Autor: profimedia.cz
“Zvykla jsem si proto používat kreditní kartu, ale jsou místa, kde s ní nezaplatíte. Přeci nebudu kvůli tomu vždy navlékat gumové rukavice,” říká.

Alergie na nikl se u ní poprvé projevila v devíti letech z řetízku, který dostala k narozeninám od své tety. “Chvíli mi trvalo, než jsem si  pálivou vyrážku na krku spojila s řetízkem. Pak jsem ho samozřejmě přestala nosit a podobným věcem jsem se vyhýbala,” objasňuje.

Reakci způsobilo kapesné

Pak až v pubertě, kdy začala dostávat kapesné, zjistila, že když drží mince delší dobu v ruce, má stejnou alergickou reakci. A časem se začala ještě zhoršovat.

“Bohužel se s tím nedá nic dělat, věci s niklem prostě nesmím používat. Pokud k tomu přeci jen dojde, pomohou mi pouze antihistaminika, které hojení urychlí,” dodává Emma.

Autor: INT, bak