Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podzim bez deprese: 5 skvělých tipů na zvednutí nálady

3. října 2011 | 13:26

S úsměvem jde všechno snadněji, vždyť mračením na celé okolí škodíte hlavně sobě. "Vysmátí" lidé bývají oblíbenější, zdravější a také úspěšnější. Zařaďte se mezi ně!

S dobrou náladou se žije mnohem příjemněji. To, abyste zvládla příchod podzimního chladného počasí, pochmurných dní a stále delších večerů, záleží jen na vás, na vaší náladě.

Jste optimistka nebo vidíte všechno černě? Do půlky naplněnou sklenici máte za poloplnou nebo poloprázdnou? Proč má někdo úsměv na tváři od rána do večera a jinému se sotva zvedne koutek?

To, že má někdo neustále dobrou náladu a jiný se zase v jednom kuse mračí, není úplně jasné ani vědcům. Částečně za to podle nich může povaha, kterou dostaneme do vínku, genetika, hormony, částečně okolí, výchova, škola…

Můžeme se smát, nebo nadávat

Za hodinu byste svižnou chůzí měla spálit asi 1200 kJ.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Jsou lidé, kteří se smějí od rána do večera a i nepříjemnost dokáží obrátit v žert. Jsou všude oblíbení a žádná společnost se bez nich neobejde. Jiní si zase naopak při každé příležitosti najdou něco, na co můžou nadávat, od politické situace přes kvalitu potravin, až po díry na silnicích. Tací moc pozvání od přátel asi nedostávají.

Dlouhodobým pozorováním došli vědci k závěru, že naše povaha je z 50% vrozená. Dalších 10 až 20% může mít na svědomí vliv prostředí, ve kterém vyrůstáme.

Kdo za to může?

Kladný nebo záporný přístup k životu můžeme odpozorovat od svých nejbližších, s tím, že synové spíš od matek a dcery ve většině případů od svých otců.

Smutné ženy často vychovával zakomplexovaný tyranský otec. Chladným nespokojeným matkám bez emocí se často podaří své syny zdeptat natolik, že jsou později v životě frustrovaní a méně úspěšní, než synové optimistických žen.

 

5 tipů na zlepšení nálady:

 

1. Zbavte se povinností, které vás tíží. Vyřiďte je vždy co nejdříve, stejně vás to nemine. Uvidíte, jak se vám uleví, když budete mít hotovo a budete myslet už jen na příjemnější věci.

2. Oblíbené jídlo a dobré víno ve společnosti přátel nebo své lásky je vždy zaručeným zdrojem pohody. Proč si ho nedopřávat častěji?

3. Sex je pohyb, který nic nestojí a cítíte se po něm skvěle. Zkuste ale jakékoliv cvičení, které vás baví.

4. Vyrazte na výlet někam, kde jste ještě nebyli. Objevujte nová místa a dělejte tam jen to, co se vám dělat chce.

5. Víkend v lázních s přítelkyněmi nebo drahou polovičkou vás zaručeně naladí jako nic jiného. Koupele, masáže, večer při svíčkách, no nezní to lákavě?

Stále nevím, zda se mám někomu svěřit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Když si hrají hormony

To, jakou máme právě náladu, dokáže ovlivnit všechno možné od vůně, vzpomínky, nedovařené polévky, zamračená či jasná obloha. Každá drobnost má svůj význam.

Jak naši náladu ovlivňuje hormon estrogen, to asi znáte z vlastní zkušenosti. Pár dnů před menstruací se cítíte jako nafouknutá fúrie, která vůbec nemá chuť na nějaké řeči, natož na vtipkování. Nízká hladina ženských hormonů může vyvolat stejně tak migrénu jako depresi.

Smějte se!

Největší experti na vyvolání dobré nálady jsou endorfiny. Pokud jich máme dostatek, jen záříme, dobrá nálada z nás doslova srší. Získáme je nejlépe fyzickou aktivitou, cvičením, sportem, ale velmi příjemný způsob je i sex.

Jak si tedy přivodit dobrou náladu i v podzimních plískanicích? Berte věci s humorem, všímejte si komických situací, dívejte se na komedie a čtěte vtipné knihy. A možná i postačí každé ráno vstát a usmát se na sebe v zrcadle.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: lesk.sk, Kbak