Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Nebojte se špíny je zdravá, ale jen některá

26. září 2011 | 18:30

Chcete, aby se všechno blýskalo, bylo voňavé a vydezinfikované. Pračku nastavujete výhradně na devadesátku a neustále chodíte po bytě s mokrým hadrem? Neděláte dobře. Podporujete tak různé nemoci, včetně alergií!

Na rozdíl od našich babiček dnes žijeme v naprosto sterilním prostředí. Používáme dezinfekce, saponáty, tekutá mýdla, deodoranty… Jenže když všechno neustále umýváme a snažíme se ze všech sil zlikvidovat každý náznak špíny, vystavujeme své okolí riziku různých nemocí.

Vědci mají jasno. Děti, které nežijí ve sterilním prostředí, jsou zdravější. Méně trpí alergiemi, astmatem, ekzémy a jejich imunita je silnější. Podle posledních výzkumů je u nich dokonce nižší pravděpodobnost výskytu srdečních onemocnění.

Vysvětlení je jednoduché. Pokud je imunitní systém v rozumné míře vystavený různým mikroorganismům a parazitům, vyvíjí se správně a nemá čas na rozvoj například alergií.

Boj s bekteriemi zajistí správný čistící prostředek
Autor: profimedia.cz
Lékaři radí, abychom sterilnost určitě nepřeháněly. „Imunitní systém se potom dostatečně nevytrénuje v boji s parazity a bakteriemi, postupně slábne a často se obrátí proti svému nositeli. Bakterie potřebujeme pro život, protože stimulují naši imunitu, aby byla stále ve střehu,“ vysvětluje imunolog Martin Hrubiško.

Výmysl líných hospodyněk?

Jestliže si myslíte, že si to vymyslel někdo, komu se doma nechtělo uklízet, mýlíte se. Takzvanou hygienickou hypotézu, teorii o pozitivním vlivu špíny, potvrzují i britští vědci.

Jste posedlá újlidem? Pozor, správná porce špíny je zdravá.
Autor: profimedia.cz
Ti během dlouhodobého pozorování 11 tisíc dětí odhalili, že u těch, které pocházely z příliš pořádkumilovných domácnosti, se spíš objevily příznaky astmatu a vyrážek než u těch, jejichž rodiče byli k nepořádku shovívavější.

To potvrzuje i studie z východní a západní částí Německa, Polska a Švédska. Navzdory nižšímu hygienickému standardu lidí z bývalé NDR a Polska tam děti méně často trpí alergiemi, astmatem a sennou rýmou než jejich vrstevníci ze západu Německa a Švédska.

Špína, která není zdravá

Některá místa jsou doslova zamořená bakteriemi a je dobré si na ně dávat pozor. Patří mezi ně:
* držadla nákupních vozíků
* kliky, zamykadla a splachovadla na veřejných toaletách
* držadla v autobusech a jiné hromadné dopravě
* počítačové myši a klávesnice (zvlášť ty v počítačových kavárnách)
* mobily a pevné linky na pracovištích
* neumyté ovoce

Správná špína na venkově

Problém je, že ne každá špína nám imunitu nabudí. Ideální je ta venkovská. Nechte děti hrát si na dvoře a být v kontaktu se zvířaty. Hrabejte se v hlíně a nenoste na práci na zahradě rukavice, choďte do lesa a neotírejte svým ratolestem po každém sebrání lístečku nebo šišky ruce dezinfekčním ubrouskem. Za zvážení stojí i pořízení domácího mazlíčka, díky němuž se může správně vyburcovat k činnosti imunitní systém celé rodiny.

Kontakt s venkovskými zvířaty je pro děti zdravý
Autor: profimedia.cz

Mýdlo a voda stačí

Imunologové a vědci se nás nesnaží přemluvit, abychom se přestali mýt, nechali děti válet se v bahně a pojídat smetí. V zásadě jde jen o to, nic nepřehánět.

Americká lékařka Mary Tuebush v knize Proč je špína zdravá říká, že je chyba udržovat domov ve sterilní čistotě a používat dezinfekční prostředky při běžném úklidu nemá smysl. Stačí prý dodržovat hygienické návyky a mýt si ruce mýdlem a vodou po použití toalety, před jídlem, po výměně plenky a před a po přípravě jídla.

 

Mytí rukou je nezbytná součást hygieny
Autor: profimedia.cz
Kdy si mýt ruce?

* Když jste v nich držela peníze
* Po návštěvě nemocných lidí
* Po každém zakašlání nebo kýchnutí
* Po použití toalety
* Po přebalování miminka nebo manipulaci s nočníkem
* Před ošetřením a po ošetření jakéhokoli poranění

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: vin, Kbak, hrd/Nový čas pre ženy