Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bouře v žaludku: Jak s ní zatočit

2. října 2011 | 12:00

Pekelné křeče a spousta hodin na toaletě. Občas to zažijeme každý. A to někdy ani nemusíte vyjet do exotických zemí, kde s průjmy prakticky předem počítáte. Poradíme vám, jak nepříjemným stavům předcházet.

Léto už je sice na ústupu, ale slunečné dny stále přetrvávají. S nimi i problémy, které k teplému počasí patří. Takové střevní potíže vždycky znamenají komplikaci. Můžou vám pokazit dovolenou i důležitou pracovní schůzku.

Jenže napadení organismu bakteriemi a viry hrozí vlastně po celý rok. Hlavně i vašim dětem, které si rády dopřívají právě ty nejrizikovější lahůdky. Je tedy třeba mít se stále na pozoru. Víme, kde všude vám hrozí a jak případnou bouři v žaludku rychle napravit.

Čeho se vyvarovat:

Na průjem a křeče zabere odvar z mrkve.
Autor: scom
Faraonova pomsta

Takhle se říká cestovatelskému průjmu, který se objevuje v dovolenkových destinacích, jako je třeba Egypt. I s nadcházejícím podzimem je tedy stále aktuální, protože spousta lidí do země faraonů vyráží právě v tomto období.

Problém nejčastěji spouští bakteriální nebo virová infekce. Velmi často se objevuje bakterie Salmonela, Campylobacter (někdy bývá ve špatně zpracované zmrzlině) nebo Escherichia coli. Případně útočí viry (rotaviry, adenoviry a echoviry).

Nakazit se můžete prakticky kdekoliv, a to i v luxusním hotelu. Je proto nutné hlídat, co jíte a pijete. Ideální je pít jen balenou vodu (používejte ji i při čištění zubů), pozor na zmrzliny, některé sýry, mléko, ovoce, které nelze oloupat, a neokrájenou zeleninu.

Majonéza
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Riziko fast foodů

Chcete-li se vyhnout běhavce, v teplých dnech raději zapomeňte na majonézové pochoutky nebo krémové zákusky, které se na vás tak lákavě usmívají ze stánků. Jinak riskujete, že se několik dnů nehnete od toalety, v horším případě skončíte v nemocnici. Při vyšších teplotách se totiž nejlépe daří bakteriím salmonely.

Nejmenší děti a starší lidi může salmonela ohrozit dokonce i na životě. „Mezi rizikové potraviny patří hlavně pokrmy rychlého občerstvení a hotová jídla. Tabu by měly být i uzeniny a salámy, které se dále tepelně neupravují,“ říká lékařka Iveta Trusková.

Na grilovaných dobrotách si pochutnají i děti, ale nemělo by to být často!
Autor: scom

Bakterie uvařte

Ondrášova šavle
Autor: z knihy Vaříme s Bleskem 2, vydavatelství Ringier ČR
Nejjistější způsob, jak se vyhnout střevním problémům, je důsledně zničit možné bakterie tak, že je „uvaříte“ a jídlo co nejdřív sníte nebo uložíte do ledničky. Jestliže vaříte oběd, nechystejte ho hned ráno, ale těsně před konzumací.

Pokud jídlo delší dobu stojí, bakterie se v něm neuvěřitelně rychle rozmnoží. Hygienici radí všechno tepelně upravovat minimálně deset minut, maso samozřejmě delší dobu. Ohlídejte, aby při pečení kuřete bylo hotové maso i u kosti. Velký pozor si dejte při grilování, kde hrozí, že pokrm nedopečete.

Mrazák
Autor: whirlpool
Lednička vás nespasí

Teplé potraviny nejprve ochlaďte ve studené vodě a pak teprve uložte do ledničky. I tak je v ní skladujte maximálně dva dny, v mrazáku dva měsíce. Chcete-li je znovu servírovat, ohřejte je při teplotě nejméně 70 stupňů Celsia.

Ohřátá jídla nezmrazujte. Ideální je připravovat si pokrmy, které okamžitě sníte, a nedělat si velké zásoby předem. Pozor také při nákupech. Nosit celý den po městě tašku s jogurty určitě není dobrý nápad. Nakoupené potraviny noste v termotašce a co nejrychleji je uložte do chladu.

Hygienická pravidla

1. Maso a vejce nakupujte v prodejnách, kde mají chladicí zařízení, při manipulaci s nimi dodržujte zvýšenou hygienu.
2. Suroviny skladujte v ledničce, bakterie salmonely se rozmnožují při teplotách od 10 do 60 stupňů Celsia, nejvíc mezi 30–40 stupni.
3. Nejezte jídla, která nejsou dostatečně tepelně zpracovaná.
4. Hotové pokrmy skladujte při teplotě do 10 stupňů, před podáváním je raději převařte.
5. Všechno, co používáte v kuchyni, dobře omývejte.
6. Myjte si ruce před vařením, během něj i před jídlem.
7. Hlídejte, aby se syrové maso nedostalo do styku s jinými potravinami

Co pomůže, když už je pozdě:

Léčivé bylinky

Mezi ty, které pomáhají s rozbouřeným žaludkem a střevy, patří zázvor, z něhož si můžete vařit čaj, užívat sirup či mlsat kandovaný. Skvělá je i máta peprná, která vylaďuje zažívání a trávení. Čaj z této bylinky zmírňuje nadýmání, tlumí křeče a působí dezinfekčně.

Při průjmu užívejte byliny, které zpomalí činnost střev, mají dezinfekční účinky a zabraňují vstřebávání toxinů. Mezi ně patří sušený plod borůvky, červený květ jetele nebo dubová kůra. Protiprůjmový efekt mají také listy maliníku a ostružiníku.

Zázvor
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Lékárna první pomoci

Jestliže vás přes veškerou snahu střevní potíže přepadly, mějte po ruce několik léků. Oblíbená je Smecta, která na sebe váže toxické látky podílející se na průjmu. Mohou ji užívat i děti.

Imodium
Plus zase zmírňuje plynatost, bolesti v břiše či pocit nadýmání. Tablety se žvýkají, nemusíte je tedy zapíjet. Dalším prostředkem proti průjmu je Endiaron, který hlavně dezinfikuje.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: vin, Kbak