Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tyhle "jedy" ohrožují děti! Jak zabránit nezdravé výživě?

1. září 2011 | 05:00

Jsou určeny dětem, a přitom právě jim mohou zničit zdraví! Řeč je o potravinách, které obsahují nebezpečné přídatné látky, takzvaná éčka. Tato éčka dělají potraviny tak pěkně barevné, sladké, krásně křupající. Ta stejná éčka zároveň vašim dětem mohou způsobit vážné zdravotní potíže. Šest nejnebezpečnějších má čísla E102, E104, E110, E122, E124, E129 a mohou mít na svědomí vyrážky, ekzémy, hyperaktivitu či problémy s dýcháním!

Bonbonek za odměnu, jahodový kompot do poháru, kokosový suk na bolest – kdo by svým nejmilovanějším nedopřál. Jenže množství přídatných látek může mít za následek katastrofální dopad na zdraví dětí. Pro děti jsou nejškodlivější azobarviva, která se používají hlavně při výrobě cukrovinek, mléčných výrobků, nealkoholických nápojů, ale i žvýkaček. Tedy vše, co můžete dětem zabalit do školy jako svačinu!

„Potraviny pro děti často obsahují syntetická barviva, aromata, zvýrazňovače chuti, zahušťovadla, a dokonce i sladidla jako aspartam a sacharin,“ potvrzuje Tereza Vrbová, autorka knihy Víme, co jíme? „Děti přitom sní v přepočtu na kilogram jejich váhy více potravin než dospělí, tudíž i více těchto nepřirozených látek,“ dodává.

Pozor na svačiny

S nástupem školního roku nastupuje i každodenní otázka rodičů: „Co mám dát dítěti k svačině?“ Pití, ovoce, něco na zahnání hladu a taky něco sladkého. Sortiment je široký, ale řadě výrobců je fuk, zda jsou potraviny pro děti zdravé. Aby nalákali malé zákazníky, přidávají do sušenek, buchet, rybích prstů, pudinků, krekrů nebo limonád co nejvíc éček, aby tím zvýraznili chuť, vylepšili barvu nebo zajistili křupavost. To může mít za následek katastrofální dopad na zdraví dětí. „Potraviny pro děti často obsahují řadu nepřirozených látek,“ řekla Vrbová „Tyto potraviny jsou již dlouho spojovány hlavně s dětskou hyperaktivitou,“ dodala.

A jaká éčka jsou pro děti nejškodlivější? Jde o azobarviva E102, E104, E110, E122, E124 a E129. Používají se hlavně při výrobě cukrovinek, mléčných výrobků, nealkoholických nápojů, ale i žvýkaček. A jak zabránit tomu, aby do sebe děti necpaly nebezpečné chemikálie? Na prvním místě je důkladné pročítání obalů a etiket!

Domácí jogurt či šťáva je jistota

Od července 2010 sice platí zákon o potravinářských přídatných látkách, najít varování na obalech ale vyžaduje téměř detektivní práci. „Potraviny, které obsahují některá stanovená azobarviva, musí být označeny upozorněním, že tyto látky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí,“ říká Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Někteří výrobci se snaží zákon obejít tak, že informace o obsahu éček v potravinách uvádí schválně titěrným písmem, které se skoro nedá přečíst. Na nákupy se vyzbrojte brýlemi a kupujte jen výrobky, které mají obaly dobře čitelné. Vyvarujte se těch nejlevnějších potravin. Jde přece o zdraví těch nejmenších.

Dalším řešením, jak se vyhnout škodlivým éčkům v potravinách je, že budete některé pokrmy dětem připravovat sami. Tak třeba ovocný jogurt plný barviv a sladidel dobře nahradíte pravým bílým jogurtem, do něhož nastrouháte jablíčko nebo nakrájíte čerstvé jahody a dosladíte domácí marmeládou nebo lžičkou medu. Místo chemických a přeslazených limonád děti naučte pít vodu, kterou jim můžete vylepšit třtinovým cukrem, šťávou z vymačkaných limetek a lístky máty.

Test Blesku

Redakce Blesku se znovu vydala do českých supermarketů, aby zjistila, jaké potraviny nebezpečná éčka skutečně obsahují. Výsledek? Nejvíce se éčka objevují v uměle barvených potravinách a nápojích – v křiklavě červené malinové limonádě a nízkoenergetickém nápoji, v jahodovém kompotu, v solené tresce v oleji, kokosovém suku a v bonbonech s ovocnou příchutí.

Informace o tom, že výrobky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, byla uvedena u všech obalů kromě bonbonů.

Autor: Eva Fraňková, mivrk