Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jídlo jí nafukuje břicho, že vypadá jako těhotná

12. srpna 2011 | 05:40

Stačí pár sousta a do půl hodiny vypadá jinak štíhlá mladá žena jako těsně před porodem. Lékaři si s neobvyklým problémem, který trápí Angličanku Kerri Dowdswell (23), nevědí rady.

Všechny to známe. Dáme si vydatnější oběd a musíme si povolit kalhoty. Když ale mladá a normálně štíhlá Angličanka Kerri Dowdswell vyrazí na večeři s přáteli, musí si vzít pružné těhotenské kalhoty. Potom, co se nají, se jí totiž během půl hodiny natolik nadme břicho, že si nezasvěcení myslí, že je v devátém měsíci těhotenství. A někdy trvá i několik hodin, než se jí břicho zase zmenší do normální velikosti. „Nestává se to po každém jídle, ale několikrát týdně určitě a je to opravdu velmi nepříjemné,“ přiznává Kerri. „Cítím se pak strašně trapně. I když si dávám pozor, co jím i na množství jídla, je to pořád stejné,“ dodává.

Lekaři si nevědí rady

Reakce jejího břicha zachycená na fotografiích byla pořízena po pouhém malém kousku třešňového koláče. Kde je příčina tohoto unikátního jevu, zatím nikdo nezjistil, přestože se o to lékaři snaží už deset let. Jsou ale zmateni, protože neobjevili žádnou zákonitost.

Kerri před a po, co si dala jen kousek třešňového koláče.
Autor: profimedia.cz

Kerri začala extrémním nadýmáním trpět na prahu puberty a věkem se to stále zhoršuje. Pokud by reakce nastala po určitém jídle, dalo by se ze stravy vyloučit, to se ale doposud nepotvrdilo. Kdyby za to například mohlo pečivo, šlo by nejspíš o alergii na lepek, tedy celiakii. Ovšem reakce nezmizela, ani když Kerri držela přísnou bezlepkovou dietu.

Zkusila i veganství, ale balón zůstal

Postupně proto z jídla vyřazovala různé skupiny potravin. „Doufala jsem, že to je z nějakého druhu jídla, tak jsem rok zkusila žít jako vegan. Přestala jsem jíst veškeré maso, mléčné výrobky a cokoliv z mouky. Břicho ale reagovalo stále stejně nepředloženě,“ vysvětluje. Pokud se totiž po nějakém jídle jednou nenadmula, neznamenalo to, že příště z toho samého nebude jako balón.

Ani načasování není pravidelné. Někdy organismus reaguje jen večer, jindy i po snídani a obědě, či jen malém odpoledním zákusku. „Můžu třeba sníst velký kus masa s hranolky a nic se nestane, jindy si jen uďobnu sušenku, či kousek ovoce a musím si jít převléct kalhoty za větší,“ objasňuje, proč stále nezná příčinu.

Kerri ukazuje jak se jí po jídle rychle změní postava.
Autor: profimedia.cz

Nebolí to, tak s tím žiju

Kerri prošla mnohými vyšetřeními, aby lékaři dále vyloučili i syndrom dráždivého tračníku, Crohnovu chorobu, či cystu na vaječníku. Sama už o tomto jevu žertuje, že je vlastně těhotná z jídla. „Kdykoliv s někým vyrazím do restaurace, automaticky si oblékám něco volného,“ říká.  Pokud by totiž oblékla své běžné kalhoty velikosti 10 (u nás 38), ví, že je s největší pravděpodobností po půl hodině vůbec nezapne.

„Navíc se mě pak lidé ptají, kdy se mi to narodí, což je fakt nepříjemné. Jak mám vysvětlit, že moje dítě je vlastně večeře? Ale vůbec to nebolí, tak jsem se s tím naučila žít a dělat si z toho i legraci. Co jiného mi také zbývá,“ dodává Kerri.

Autor: INT, bak