Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Paní Zdena: X-nůž zabil moji rakovinu!

1. srpna 2011 | 05:00

Dva nádory velké jako švestka objevili lékaři v játrech paní Zdeny (54) při preventivní prohlídce loni na podzim. V Masarykově onkologickém ústavu v Brně jí nabídli operaci na unikátním přístroji. Je součástí lineárního urychlovače a nazývá se X-nůž. Minulý týden se dozvěděla radostnou zprávu. V boji se smrtelnou nemocí vyhrála, oba nádory jsou pryč.

„O X-noži jako novince v Masarykově onkologickém ústavu jsem se dozvěděla z televize. Když mi lékaři o mém nádoru řekli, hned jsem se na možnost operace paní doktorky zeptala,“ říká pacientka. Operace na X-noži není podle ní nic nepříjemného.

„Nebolí to. Nejdřív ulehnete do fixačního lůžka, pak lékaři stlačí povrch těla, aby se co nejpřesněji dostali k nádoru a nepoškodili tkáň někde jinde,“ popisuje zákrok paní Zdena. Pod Xnůž ulehla celkem třikrát, na první zákrok po určení diagnózy čekala jen několik dní.

„V prvním okamžiku jsem byla nešťastná. Řeknete si: Proč zrovna já. Je to šok, pak brečíte, pak se s tím smíříte,“ popisuje příjemná žena první okamžiky poté, co se od lékařů krutou diagnózu dozvěděla. Myslí si, že na rakovinu si zadělala stresem v životě. Paní Zdena si proto nyní chce konečně užívat a cestovat. V těchto dnech se navíc potřetí stane babičkou.

„Rodina mě při léčbě ohromně podržela. Už kvůli vnoučatům by bylo škoda odejít. Děkuji lékařům i jejich technice, ale do nemocnice se už vrátit nechci, jen na kontroly,“ dodává dojatá žena.

Co je X-nůž a komu může pomoci

■ Odoperoval už 80 pacientů

■ Léčba pomocí X-nože je rychlejší, účinnější, bezbolestná a nemá závažné vedlejší účinky

■ Ozařuje s deset- až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače

■ Neřeže do těla pacienta jako skalpel, ale díky speciálnímu záření úzkým svazkem ionizačních paprsků odstraňuje malé nádory v játrech, uzlinách břicha, plicích nebo kostech

■ Zákrok je ambulantní – podle velikosti a počtu nádorů je potřeba zákrok 3–4x zopakovat

■ Úspěšnost operace pomocí X-nože a úplného vymizení nádoru je 80 až 95 procent

■ Cena přístroje je 120 milionů korun

■ O operaci X-nožem musí rozhodnout lékař onkolog, operovat tímto způsobem lze jen nádory velké maximálně 4 centimetry

■ Operaci X-nožem hradí pojišťovna

Autor: Gabriela Peringerová, Kbali